Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Βασιλικός Πολτός - Εκτροφή Βασιλισσών σε κυψέλες μπαούλα 2 και 3 βασιλισσών!

Όταν ξεκινήσαμε την μελισσοκομία,στο άκουσμα ότι υπάρχει και μελισσοκομία με συγκεκριμένους χειρισμούς που δυστυχώς δεν εφαρμόζουν οι πολλοί μελισσοκόμοι,είπα μέσα μου "εδώ είμαστε" !
Μετέφερα τον ενθουσιασμό μου στον καθηγητή κ. Ανδρέα  Θρασυβούλου ,στο πρώτο διάλειμμα πήρε στα χέρια του ομοίωμα  κυψέλης και ξεκινήσαμε "τα ιδιαίτερα" !

Μελέτησα αρκετούς συγγραφείς,ένα βιβλίο που τους έχει όλους συγκεντρωμένους  είναι του γεωπόνου-μελισσοκόμου Θανάση Μπίκου ,Μάννα δεν είναι μόνο μία.....
Επίσης στις ερωτήσεις μου με βοήθησαν ,οι αγαπητοί φίλοι μου,ο γεωπόνος -μελισσοκόμος Άνθιμος Σιγκούδης,οι άριστοι μελισσοκόμοι και συμμαθητές μου ο Βαγγέλης Καλατζής  και Γιώργος Τρικαλινός,οι οποίοι δουλεύουν με τις ίδιες μεθόδους-χειρισμούς.
Από πέρυσι μελέτησα και έναν Αμερικανό επιχειρηματία -μελισσοκόμο τον Michael Bush,στην ιστοσελίδα του  Bushfarms.com  στην ενότητα  Two Queen Hives.

Πέρυσι δούλεψα με 22 μπαούλα (κατασκευής του Γιώργου του Τρικαλινού) ,ήταν το αριστερό και το δεξί τμήμα με Βασίλισσες και το μεσαίο "ορφανό" ,στα χωρίσματα υπήρχαν βασιλικό διάφραγμα,είχα και μπαούλο με 3 βασίλισσες και ορφανό τμήμα.Σε κάθε ορφανό τμήμα εμβολίαζα 120 κελιά για βασιλικό  πολτό  ή  20-30 κελιά για βασίλισσες.

Για φέτος κάναμε με τον Θάνο άλλα 9 μπαούλα με παλαιές κυψέλες που ανακατασκευάσαμε,πρώτα ο Θεός,φέτος έχουμε άλλους στόχους.........
Κόψαμε  τους πάτους και βάλαμε σίτα  για αερισμό και βαρρόα  και τα κάθετα τμήματα που ενώνονται  οι κυψέλες έχουν βασιλικά διαφράγματα για να επικοινωνούν οι εργάτριες.
Όταν εγκαταστήσουμε 2 ή 3 αναλόγως δυναμικότητας  μελίσσια,εμείς μας έδωσε ο φίλος Γιώργος σίτες,ή τα κομμάτια που θα κόψετε (δεν πετάμε τίποτα) ανοίγουμε με ποτηροτρύπανο 1-2 τρύπες και βάζουμε σίτα για το πρώτο 24 ωρο ή την μέθοδο της εφημερίδας ,τα ψεκάζουμε και με 10% διάλειμμα  τσίπουρο με γλυκάνισο και σε 24 ώρες είναι έτοιμα .......μία από τις ομορφιές της "μάχιμης" μελισσοκομίας!