Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Συναδελφική αλληλεγγύη

Ζητείται αγγλόφωνο βιβλίο μελισσοκομίας για να σταλεί σε φίλο μελισσοκόμο στην Τεχεράνη.Αυτό που θέλει ο φίλος μελισσοκόμος είναι να έχει πληροφορίες για θεωρία-πράξη για Βασιλικό πολτό και παραγωγή βασιλισσών.

Εμείς από εδώ σε συνεργασία με τον π.Ευάγγελο θα του στείλουμε κελιά Αριστέας και CD αλλά προϋπόθεση είναι να βρεθεί βιβλίο με εκπαιδευτική ενότητα στον Βασιλικό πολτό.


Παρακαλώ τους αγαπητούς φίλους να βοηθήσουμε....... 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πληροφόρηση και Παρα-πληροφόρηση......

 Στο διαδίκτυο πολλές φορές μελετάς,ενημερώνεσαι,μορφώνεσαι αλλά δυστυχώς παραμορφώνεσαι αρκετές φορές........

Πριν λίγο καιρό εμείς οι μελισσοκόμοι διαβάζαμε άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα σχετικά με τα κέρδη από την μελισσοκομία και όχι μόνον γελάγαμε με τα γραφόμενα του αρθρογράφου,αλλά βγάλαμε το συμπέρασμα ότι και τα υπόλοιπα εάν εξαιρέσεις την ημερομηνία και την τιμή της εφημερίδας,όλα τ' άλλα είναι ..........

Ο καθηγητής κ.Λιάκος στο βιβλίο του Επιχειρηματική Μελισσοκομία,έχει κάνει τεχνοοικονομική μελέτη και αναφέρει το κόστος και τις προϋποθέσεις της επένδυσης,ο νέος που θέλει να γίνει μελισσοκόμος,τον συμβουλεύω να το μελετήσει.....Σελ.117-148.

Εγώ στην επόμενη ανάρτηση μου θα σας ανοίξω το ημερολόγιο μου ,το βιβλίο εσόδων-εξόδων και το ντοσιέ των αποδείξεων .Να μάθετε ,σε αυτόν το πλανήτη τι θα πει μελισσοκομία και εξαιρετικά κέρδη με μικρό κόστος επένδυσης.....

Θέλω επίσης να παρακαλέσω τους φίλους μου αναγνώστες-μελισσοκόμους να με διορθώσουν εάν κάνω λάθος.

Τώρα θα σας αφήσω λίγο να τα ταξιδέψετε.....

 

ας μάθουμε λοιπόν.......

Εξαιρετικά κέρδη με χαμηλό κόστος επένδυσης ..........

..........

Κρίμα



....

Οι ποικιλίες, η τιμή, οι επιδοτήσεις και οι προοπτικές
Απλόχερα χαρίζει τον πλούτο του το μελίσσι στον μελισσοκόμο, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερα έξοδα.

Βάλτε λοιπόν τις μέλισσες να δουλέψουν για σας και εξασφαλίστε ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. Χωρίς να χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αγρότης ήμελισσοκόμος. Αρκεί να έχετε μεράκι και αγάπη για το μελίσσι και να φροντίζετε να το μετακινείτε για να βρίσκει τροφή.
Για παράδειγμα, μία κυψέλη στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να δώσει μέχρι τρεις φορές τον χρόνο μέλι. Και κατά μέσον όρο 12 κιλά μέλι τη φορά. Δηλαδή 30 με 36 κιλά μέλι, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 10 ευρώ το κιλό (για τα συμβατικά μέλια) και να φτάνει τα 22 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά μέλια.
Το μελίσσι ήταν πάντα απλόχερο απέναντι στον άνθρωπο. Το περίτεχνο μινωικό κόσμημα με τη Διπλή Μέλισσα, που βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης, πιστοποιεί κατά τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι η μέλισσα ήταν το πρώτο και μοναδικό έντομο που εξημέρωσε ο άνθρωπος για να του δίνει το μέλι, δηλαδή τη μοναδική γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούσε στη διατροφή του για πολλούς αιώνες.
Συμβολικό για την εργατικότητά του αυτό το έντομο, στάθηκε μοντέλο για τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, που δομήθηκαν και κυβερνήθηκαν κατά το πρότυπο μιας κυψέλης μελισσών.
Μια κοινωνία εργατικών όντων, που είναι αυτάρκης, έχει πρόνοιες για τις δύσκολες ώρες, αποθηκεύοντας περισσότερα από όσα αποθέματα ενδέχεται να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για αναζήτηση τροφής. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τρυγώντας τα αποθέματα των μελισσών. Η μέλισσα προσφέρει πλούτο στον άνθρωπο με ελάχιστα ανταλλάγματα.
Ο μελισσοκόμος
Ο κ. Θανάσης Αθανασάκης, μελισσοκόμος στην Κεφαλονιά, τονίζει πως: Η μελισσοκομία προσφέρει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, ανεξάρτητα από την κύρια δραστηριότητα του μελισσοκόμου (αν είναι δηλαδή εργαζόμενος ή συνταξιούχος) και χωρίς να απαιτείται να είναι αγρότης. Μάλιστα το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι ελάχιστο.
Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς ενός μελισσιού κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, το κόστος αγοράς της κυψέλης στα 40 ευρώ. Δηλαδή το κόστος για 10 κυψέλες διαμορφώνεται από τα 1.000-1.400 ευρώ. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, που είναι η μάσκα, το καπνιστήρι, το ξέστρο, ο μελιτοεξαγωγέας και το δοχείο μελιού (ανοξείδωτο βαρέλι) κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ.
Από κει και πέρα οι μέλισσες αναλαμβάνουν τα πάντα και σας εξασφαλίζουν έσοδο, φτιάχνοντας με μοναδικό τρόπο το πολύτιμο μέλι. Η φροντίδα του μελισσοκόμου όμως πρέπει να είναι συνεχής, να ελέγχει το μελίσσι και να φροντίζει να το μετακινεί σε περιοχές με βλάστηση και ανθοφορία.
Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν και η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα για τιςαντιμικροβιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τους κάλυκες των διαφόρων λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δένδρων. Με την επίδραση των γαστρικών υγρών και ενζύμων, καθώς και διαφόρων διεργασιών του εντόμου, η πρώτη ύλη μετουσιώνεται πλήρως και μετατρέπεται στην πολύτιμη τροφή, το μέλι.
Αποτελεί μία θρεπτική και ωφέλιμη τροφή που περιέχει εκτός από ζάχαρα, ένζυμα,αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μυρμηκικό οξύ που είναι δραστικό αντισηπτικό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.


Οι ποικιλίες, η τιμή και οι προοπτικές
Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μελιού: το μέλι ανθέων που η πρώτη ύλη προέρχεται από άνθη πορτοκαλιάς, λουλουδιών κ.λπ. και το μέλι μελιτωμάτων, που η πρώτη του ύλη προέρχεται από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές κ.λπ.
Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση και ξεκινά από τα 10 ευρώ το κιλό για ένα συμβατικό μέλι. Δηλαδή εκείνο το μέλι, όπου ο μελισσοκόμος θα δώσει στο μελίσσι, αν χρειαστεί, πρόσθετη τροφή, ή θα το φροντίσει σε περίπτωση ασθένειας με αντιβιοτικά, ή θα επέμβει με μυκητοκτόνα φάρμακα.
Η τιμή για ένα βιολογικό μέλι ξεκινά από τα 12 με 14 ευρώ το κιλό. Βιολογικό λέμε το μέλι, στο οποίο δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση (τροφή ή φάρμακα) από τον μελισσοκόμο και θα μετακινηθεί για να τρυγήσει σε περιοχές που δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση (ψεκασμοί, φυτοφάρμακα κ.λπ.).

Τα είδη μελιού είναι τα εξής:
Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες. Είναι το μέλι που πιάνει τη μεγαλύτερη τιμή καθώς έχει επικρατήσει στην αγορά.
Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.
Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό.
Ερείκης: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό.
Καστανιάς: προέρχεται από ανάμειξη μελιτώματος με νέκταρ. Εχει έντονο άρωμα και κρυσταλλώνει σε 1,5 με 2 χρόνια.
Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.
Ακακίας: Κρυσταλλώνει μετά τους 12 μήνες.
Πευκόμελο: Το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων, δεν κρυσταλλώνει.
Ελάτης: Θεωρείται από τα καλύτερα μέλια και παραμένει ρευστό.
Ανάλογα τώρα με την περιοχή που ζει το μελίσσι εξαρτάται και η απόδοση της κάθε κυψέλης. Για παράδειγμα, ένα μελίσσι που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετακινείται συχνά σε τόπους με ανθοφορία μπορεί να δώσει παραγωγή μέχρι 3 φορές τον χρόνο.
Αντίθετα, ένα μελίσσι που ζει σε νησί θα δώσει από μισή μέχρι μιάμιση παραγωγή τον χρόνο.
Επίσης ένα μελίσσι που θα τοποθετηθεί σε περιοχή με έντονη ανθοφορία -για παράδειγμα σε πευκοδάσος- μπορεί να δώσει μέχρι και 30 κιλά μέλι.
Το ίδιο μελίσσι, αν τρυγήσει σε περιοχή με θυμάρι θα δώσει πολύ μικρότερη παραγωγή (γύρω στα 8 με 10 κιλά).
Προϊόντα μέλισσας
Τιμή «χρυσάφι» έχει κάθε γραμμάριο βασιλικού πολτού, μια ουσία που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία είναι αδύνατον να παρασκευαστεί στο εργαστήριο.
Κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.
Eνα άλλο, επίσης πολύτιμο προϊόν που δημιουργεί η μέλισσα είναι η πρόπολη, που έχει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται γα την παρασκευή καλλυντικών και ειδών υγιεινής.

Επιδότηση

Μέχρι τα τέλη του 2013 είναι σε ισχύ δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Αντικατάσταση Κυψελών» και την «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».
Για την αντικατάσταση κυψελών ενισχύεται το 80% της επιλέξιμης δαπάνης (μέχρι του ποσού των 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), υπό την προϋπόθεση ότι: ο εμβρυοθάλαμος κυψέλης θα είναι τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με βάση κινητή ή σταθερή, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας, τα αντίστοιχα πλαίσια, συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση. Οι κυψέλες μπορεί να διαθέτουν κινητή ή σταθερή βάση κατ' επιλογή του δικαιούχου.
Στη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακίνησης, με τη χρήση ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (προμήθεια καυσίμων, διόδια κ.λπ.) ή φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτωτικές) και οχηματαγωγών πλοίων (εισιτήρια φεριμπότ) τουλάχιστον 50 μελισσιών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι υποβάλλουν στα Κέντρα Μελισσοκομίας της περιοχής τους τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, το αργότερο μέχρι 20 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν απευθείας από τους μελισσοκόμους, είτε μέσω των τοπικών συλλογικών τους Οργανώσεων (συνεταιρισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, σύλλογοι κ.λπ.).
Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται:
α) ο αριθμός των μετακινουμένων μελισσιών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50, αλλά να μην ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των κατεχόμενων μελισσιών,
β) οι περιοχές της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου,
γ) ο συνήθης χρόνος παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή,
δ) η πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσιών (περιφερειακή ενότητα, δήμος, θέση),
ε) η πιθανή χρονική περίοδος μετακίνησής τους και παραμονής τους εκεί (μήνας).
Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου και του σημείου μετακίνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Κρήτης και Εύβοιας και των 20χιλιομέτρων για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στις κατά τόπους διευθύνσεις Γεωργίας.
Πηγή: eisodima.gr

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Χριστός Γεννάται Δοξάσατε............




 «Χριστός γεννάται δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών' απαντήσατε. Χριστός επί γης' υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα ή γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί' ότι δεδόξασται».


Τις θερμότερες ευχές μου σε όλους τους φίλους Καλά Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο να μας Χαρίζει ,υγεία,μετάνοια ,προκοπή!!!

  Merry Christmas and  Happy new year 2014!!!

Arıcılar , sevgili arkadaşlar diliyorum mutlu bir yeni 2014 yılı !!!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτή Μελιού ,Αθήνα 7,8,9,Δεκεμβρίου 2012.Συμπεράσματα-Απολογισμός.

Έγινε και φέτος η γιορτή μελιού στην Αθήνα,από τους επισκέπτες,από την ενημέρωση μέσα από τα blog's το Face μάθαμε,διαβάσαμε,είδαμε ανάμικτα συναισθήματα.
Μάθαμε από τις ημερίδες στοιχεία επιστημόνων πολύ χρήσιμα για την γνώση των μελισσοκόμων και των καταναλωτών.
Είδαμε πανέμορφα περίπτερα από αξιόλογους συναδέλφους.Από τον κλάδο υποστήριξης των μελισσοκόμων πολύ όμορφη(όπως πάντα) παρουσία είχε το περίπτερο της ANEL η οικογένεια Παντελάκη ήταν πάλι παρούσα!!!
Επίσης συνάδελφοι από πολλά μέρη της Ελλάδας συναντήθηκαν,γνωρίστηκαν από κοντά,αντάλλαξαν γνώσεις,εμπειρίες από την χρονιά που πέρασε.Πήραν ιδέες για προγραμματισμό και σχέδια για την  χρονιά που έρχεται....... 

Μέσα στον χώρο της γιορτής μάθαμε ότι  υπήρχαν κατσαρόλες,τυροκομικά προϊόντα,σύκα.....ας το δούμε καλοπροαίρετα και να πούμε ότι ....στις κατσαρόλες γίνονται οι λουκουμάδες και όλα τα φαγητά που θα βάλουμε μέλι..........ας πούμε ότι το μέλι συνοδεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα,τα σύκα και τα πάντα.......άλλωστε όταν γίνετε γιορτή έχουμε χαρά και δεν υπάρχει χώρος για γκρίνια......

Τώρα θέλω να σας πληροφορήσω για κάτι που δεν είδατε.....!!!

Εμείς εδώ στην Πιερία έχουμε κάποιους ανθρώπους που δεν ξέρω,δεν νομίζω να υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα Πρόκειται για κρατικούς λειτουργούς που κάνουν φοβερό έργο.Σήμερα στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας,της δυσλειτουργίας,της γκρίνιας,των εμποδίων..........σήμερα εμείς στην Πιερία,στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας,έχουμε δύο φοβερούς ανθρώπους.

Ο ένας είναι σύμβουλος της αντιπεριφεριάρχου και ονομάζεται Δημήτρης Ρουκάς.Αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο δραστήριος που γίνεται "ενοχλητικός" για το καλό των μελισσοκόμων και κάθε παραγωγού, γιατί αυτό εκτός προσωπικό συμφέρον είναι και συμφέρον του τόπου.......αυτός ο άνθρωπος κάθε φορά που γίνεται έκθεση θα κινηθεί να πάρει έγκριση,να εξασφαλίσει πόρους και στο περίπτερο της Πιερίας να στείλει παραγωγούς!!!!
Εύχομαι να μείνει στην θέση του και την επόμενη τετραετία γιατί έχει όνειρα,φιλοδοξίες και στόχους για το καλό των μελισσοκόμων του τόπου του...........
Ένας άλλος άνθρωπος,που δεν είδατε,είναι η Αντιπεριφεριάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου.Δεν ξέρω εάν έχουμε την πιο όμορφη αντιπεριφεριάρχη,αλλά ξέρω ότι είναι φοβερή......μακάρι και την επόμενη τετραετία να είναι στη θέση της.
Έναν άλλο άνθρωπο που δεν είδατε που κάνει πλούσιο τον τόπο μας, είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιμπονίδης.Όπως όλοι γνωρίζουμε κανένα έργο,καμία προσπάθεια ,δεν αποκτά σπουδαιότητα εάν δεν αναδειχθεί.Εμείς εδώ έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο,έναν δικό ΜΑΣ δημοσιογράφο που αγωνίζεται για την παραγωγή του τόπου μας .

Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους ευχαριστούμε θερμά!!!

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον αγαπητό μας Θεοδόση Κατσαρό για το υλικό που δανείστηκα από το  http://kokkini-melissa.blogspot.gr/.
Το περίπτερο της άγριας μέλισσας του αγαπητού συνάδελφου Ευάγγελου Στεφανή όπως πάντα όμορφο με πολύ μεράκι στολισμένο παρουσιάζει τα εξαιρετικά προϊόντα του.
Το περίπτερο της Δέλτα Μελισσοκομικής….
Το περίπτερο του κ. Φωτόπουλου...
Του κου Ανδρουλάκη...
Το περίπτερο της API tech...
Το περίπτερο του κου Αρχοντάκη...


Το περίπτερο του Μάρκου...
Στο περίπτερο της αντιπεριφέρειας Πιερίας ο π.Ευάγγελος Καρακάσης και ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Κώστας Παπαγιαννούλης ,είχαμε προσκληθεί όλοι οι μελισσοκόμοι!!!!
                                       (στη φώτο ο υιός του αγαπητού μας Θεοδόση,Θωμάς Κατσαρός)

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μελισσοκομική αλληλεγγύη !!!!!!

Σήμερα το πρωί πίνοντας τον καφέ και κάνοντας τον......γύρο του κόσμου,έκανα μια στάση στο beeclubpellas.blogspot.com του αγαπητού μας,αδελφού και καθηγητού  Άνθιμου Σιγκούδη.Με ιδιαίτερο θαυμασμό διάβασα αυτό.....

Γασπαράτου Σοφία είπε...
Σας κάνω γνωστό για μια προσπάθεια βοήθειας που γίνεται προς Μελισσοκόμους που έχουν πληγεί από διάφορες καταστροφές.όπως Πυρκαγιά και Δηλητηριάσεις από άλλους Μελισσοκόμους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

www.beesupported.blogspot.gr
Σοφία Γασπαράτου

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις από είδη μελιού ,γύρης, στο 4ο Φεστιβάλ Μελιού....Αθήνα 7,8,9 Δεκεμβρίου 2012....





Φέτος δεν μπόρεσα να επισκεφθώ στην Αθήνα το φεστιβάλ μελιού,λόγω της τεχνολογίας όμως ενημερωθήκαμε για ό,τι έγινε....

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που μας μετέφεραν τις εικόνες,την γνώση.........Θέλω στους φίλους να μεταφέρω τα αποτελέσματα ερευνών μετά από αναλύσεις ειδών μελιού,γύρης  που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την "γνώση"των στοιχείων μου την μετέφερε ο φίλος από την Πάτρα , Θεόδωρος http://beesfriend.blogspot.gr/2012/12/4o.html?showComment=1355226970242#c5259174417532881828 και τον ευχαριστώ.

Εύχομαι να μελετήσει,να γνωρίσει ο κάθε μελισσοκόμος,ο κάθε καταναλωτής τα αποτελέσματα της έρευνας.









Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ "Αγροτική Επιχειρηματικότητα.Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο"

και ανταγωνιστικό κλάδο.

Στην ημερίδα εισηγητές ήταν από την Ελλάδα , Γερμανία,Αγγλία,Ρωσία,Ουκρανία,Τουρκία,Βουλγαρία.

Ομολογώ ότι ήταν μια πανέμορφη ημερίδα βγάζοντας αξιόλογα συμπεράσματα.......Για μένα είχε ιδιαίτερη αξία γιατί γνώρισα από κοντά ανθρώπους που γνωρίζοντας τους ,τους θαυμάζεις!!!
Τον πρόεδρο Δημήτρη Συμεωνίδη,τον Άρη Καραθανάση,τον Ayhan Surmeli ,και όλους τους αξιόλογους εισηγητές.........


                                                   ....η αίθουσα γέμισε από νωρίς...........






                                                  .........η παρέα μου.........




                                                ...........ο αγαπητός Άρης Καραθανάσης.........


                                         ..........ο αγαπητός Ayhan Surmeli  από την Τουρκία.......

                                


                                                          .. ο αγαπητός Δημήτρης Συμεωνίδης ,έχει μεγάλη συμμετοχή στο άριστα της ημερίδας.......

                                               ....πολύ θαυμάσιο........ποτό,φαγητό,γλυκά..........




                                                 .........μέχρι και δώρα μας είχαν οι διοργανωτές.........

                              .......είπαμε να μην ξεφύγουμε μη τηρώντας το πρωτόκολλο που λέει...."διαβάτη σαν περνάς από τα Μάλγαρα χτύπα ένα βρόμικο"..............


Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Στην ΔΙΟΝ τηλεόραση εκπομπή για μελισσοκομικά προιόντα.....



  
Ο δημοσιογράφος της ΔΙΟΝ τηλεόρασης στην εκπομπή του ''Κοντά στους Αγρότες" έχει θέμα.......

 TI ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΟΛΗ;
ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΑΣ;
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ" ΤΗΣ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 22.30....

Η εκπομπή θα επαναληφθεί την Τετάρτη στις 1300.

Η ΔΙΟΝ τηλεόραση εκπέμπει στα παράλια της Λάρισας,Μαγνησίας,Κεντρική Μακεδονία και μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο .

Ως μελισσοκόμος-καταναλωτής οφείλω να εκφράσω και πάλι τα συγχαρητήρια μου στον αγαπητό Γιάννη Τσιμπονίδη και να τον ευχαριστήσω.........                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                  







Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Βιολογικά και "βιολογικά" προιόντα........

Κατα το παρελθόν είχα αναφερθεί για πιστοποιήσεις προιόντων,για βασιλικό πολτό από εταιρείες,σε εταιρείες που ούτε μελίσσι δεν έχουν,για "βιολογικο"βασιλικό πολτό που μας προσέφεραν τα 50 γραμμάρια αντί του ποσού των 22,50 ευρώ και θα μας έδιναν και πιστοποιητικά........σήμερα μια ακόμη ανάρτηση-καταγγελία έρχεται στο φως.

Θα είναι άδικο να ισοπεδώσουμε τα πάντα,γνωρίζω επιστήμονα ,μελισσοκόμο,καθηγητή μου,που ο άνθρωπος είναι άγιος και τα προϊόντα του είναι βιολογικά όχι γιατί έχει πιστοποίηση ,αλλά γιατί έχει ήθος.Ένα μεγαλείο που εάν το έχεις ό,τι και να παράγεις είναι βιολογικό ασχέτως πιστοποιητικών.

  • Η ΒΙΟ.ΖΩ


Να ξεχωρίζει εγκαίρως η ήρα απο το στάρι

agrotesΑνεξέλεγκτοι παραγωγοί δήλωναν σαν βιολογικά τα συμβατικά προϊόντα τους, με πλαστές βεβαιώσεις.
Απληστία, πονηριά, κερδοσκοπία...
Τίτλοι που δεν ταιριάζουν στο χώρο και τους ανθρώπους της βιολογικής γεωργίας. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί -πολλούς απο τους οποίους συναντάμε καθημερινά στις αγορές των βιοκαλλιεργητών- καλλιεργούν χωρίς χημικά απο αντίληψη και παρά τις φυσικές και... γραφειοκρατικές αντιξοότητες, συνεχίζουν τον αγώνα τους με υπομονή και επιμονή φέρνοντας στην αγορά αγνά προϊόντα.  
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη, τουλάχιστον 120 παραγωγοί σε 5 νομούς της χώρας, πωλούσαν βιολογικά προϊόντα με ψεύτικες βεβαιώσεις, που οι ίδιοι εξέδιδαν για πολλά χρόνια. Παράλληλα εισέπραταν και τις επιδοτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η... μαφία των βιολογικών, που εξαρθρώθηκε από κοινή έρευνα της Αστυνομίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δρούσε σε πέντε νομούς της χώρας: Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Αρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα, με «εγκέφαλο» έναν γεωπόνο - μελετητή, του οποίου οι 120 παραγωγοί ήταν πελάτες. Είχε δηλαδή κάνει για λογαριασμό τους τις μελέτες προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας. Πρόκειται για παραγωγούς από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, μέχρι τα κηπευτικά (ντομάτες κ.λπ.), τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, τα κτηνοτροφικά, το τριφύλλι (για ζωοτροφές) κ.ά.
Το κύκλωμα παραποιούσε βεβαιώσεις γνωστής εταιρείας πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι υπεύθυνοι της οποίας έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Στις πλαστές αυτές βεβαιώσεις αναφέρονταν ότι οι εκτάσεις των συγκεκριμένων παραγωγών και ο αριθμός των ζώων τους πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οπως αποκαλύφθηκε επρόκειτο για τη μισή... αλήθεια. Ενα μόνο μέρος των εκτάσεων ή του αριθμού των ζώων που δήλωναν οι παραγωγοί ότι είναι βιολογικά τηρούσαν τα εν λόγω κριτήρια.  
Με βάση τα όσα έχουν μέχρι τώρα βρεθεί, υπολογίζεται ότι το κύκλωμα έχει εισπράξει, από το 2007 οπότε και προκηρύχθηκε το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας μέχρι και σήμερα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ παράνομες επιδοτήσεις.
Και κάπου εδώ το κράτος καλείται να απολογηθεί. Για τους ελλιπείς ελέγχους απο τους αρμόδιους μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα να μενουν απροστάτευτοι οι βιοκαταναλωτές και εκτεθειμένος στην αγορά σύσσωμος ο κλάδος των βιοκαλλιεργητών. Και αν κάποτε υπερίσχυε η αντίληψη ότι τους απατεώνες τους ξερνάει μόνος του ο χώρος της βιολογικής γεωργίας, τώρα που έγιναν πολλοί δεν στέκει πια και απαιτείται κάτι πιο οργανωμένο.
Το κουβάρι της σοβαρότατης υπόθεσης έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών άρχισε να ξετυλίγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας απο την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού. Η Περιφέρεια διενήργησε ΕΔΕ για τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων, ενώ η Αστυνομία ξεκίνησε αμέσως προανάκριση.  
biologikaΣύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεγονός» που κυκλοφορεί, η σύλληψη ενός γνωστού μελετητή στα γραφεία της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μεσολόγγι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της υπόθεσης, που σχετίζεται με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών παραγωγής βιολογικών προϊόντων από μεγάλη εταιρία πιστοποίησης, είναι καταιγιστικές.
Ο συγκεκριμένος μελετητής, πιάστηκε να ψάχνει φακέλους αγροτών στα γραφεία της υπηρεσίας τον Αύγουστο και να επιχειρεί να αφαιρέσει έγγραφα, ενώ μόλις τον αντιλήφθηκε υπάλληλος, κατήγγειλε το γεγονός και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Ο μελετητής οδηγήθηκε στην Α/Δ Ακαρνανίας και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου που είχε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Οι έρευνες άρχισαν σχετικά σύντομα, αφού η εταιρία πιστοποίησης, είχε ήδη ενημερώσει με καταγγελίες της, ότι έχουν εντοπιστεί πλαστά πιστοποιητικά της.

Πηγή ΒΙΟΖΩ. 

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

  •  

Η υιοθέτηση φιλικών προς τη μέλισσα καλλιεργητικών μεθόδων μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα



Το «δίκαιο γάλα», που παράγεται στη Γερμανία και προήλθε από τη συνεργασία αγελαδοτρόφων και μελισσοκόμων, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πλατανιά Χανίων. Η διαδικασία για την παραγωγή του είναι η εξής: «οι ζωοτροφές παράγονται τοπικά, με καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον και τη μέλισσα και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, που οι μελισσοκόμοι θεωρούν τοξικά για τη μέλισσα. Τα καλλιεργούμενα φυτά και οι ζωοτροφές δεν είναι γενετικά τροποποιημένα και ο τρόπος καλλιέργειας ευνοεί την άνθισή του, ώστε να αποτελούν και μελισσοβοσκή. Η διαχείριση των ζώων γίνεται με φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα τρόπο. Ο αγελαδοτρόφος παίρνει μια δίκαιη τιμή για το γάλα που πιστοποιημένα πληροί αυτές τις προδιαγραφές και έχει το δικαίωμα να προσθέτει το λογότυπο της DBBI (της Γερμανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων) στη συσκευασία».
Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά –Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά- διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Μελισσοκομία και Εσπεριδοειδή στην Κρήτη –Μαζί για ένα κοινό μέλλον», στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος « Ιουλιανός Τσιράκης», στο Σκινέ του Δήμου Πλατανιά. 

Σκοπός της ημερίδας ήταν να καταδείξει πώς η υιοθέτηση φιλικών προς τη μέλισσα καλλιεργητικών μεθόδων και φυτοφαρμάκων, μπορεί αφενός να προστατέψει τη μέλισσα και τους άγριους επικονιαστές και αφετέρου να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα, εν προκειμένω στα εσπεριδοειδή της Κρήτης. Επίσης στην ημερίδα τονίστηκε το γεγονός ότι όταν ένα προϊόν παράγεται με τρόπο φιλικό προς τη μέλισσα είναι ταυτόχρονα φιλικό για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο παραγωγό και καταναλωτή. 

Τα έντομα επικονιαστές συνεισφέρουν στην αγροτική παραγωγή σε περισσότερες από 150 (84%) καλλιέργειες της Ευρώπης. Οι καλλιέργειες αυτές εξαρτώνται μερικώς ή εντελώς από έντομα για την επικονίαση (γονιμοποίηση) και την παραγωγή τους. Η αξία των εντόμων επικονίασης στην Ευρώπη υπολογίζεται σε €22 δισεκατομμύρια ετησίως. 

Η μέλισσα αποτελεί τον κυρίαρχο επικονιαστή στη φύση καθώς ένα συνηθισμένο μελίσσι με 50.000 μέλισσες επικονιάζει 500.000 άνθη την ημέρα. Από τα 100 είδη φυτών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, το 70% γονιμοποιούνται από τις μέλισσες. Όμως και όλα τα άγρια άνθη και βότανα χρειάζονται τη μέλισσα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του περιβάλλοντος. 

Τα τελευταία 6 χρόνια οι πληθυσμοί των μελισσών –εκτρεφόμενων και άγριων- μειώνονται σε όλον τον κόσμο με ανησυχητικούς ρυθμούς. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό έχουν ορισμένες καλλιεργητικές τεχνικές και φυτοπροστατευτικά προϊόντα, και ιδίως τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. 
Την Ημερίδα άνοιξε και συντόνισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος επί Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Πλατανιά κ. Χαλακατεβάκης ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας και αναφέρθηκε περιληπτικά στο σκοπό και την ανάγκη αυτής της Ημερίδας για τη Μελισσοκομία αλλά και για τα εσπεριδοειδή του τόπου . Στη συνέχεια το λόγο πήρε και χαιρέτησε την Ημερίδα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Αγροτικών θεμάτων κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη και η οποία τόνισε ότι η μέλισσα, είναι ρυθμιστικός παράγοντας για την οικολογική ισορροπία και την αειφορία και πρέπει να προστατευτεί. «Ο στόχος μας στην Περιφέρεια», είπε η κ. Βρέντζου, «είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή πιστοποιημένων και ποιοτικών προϊόντων. Είτε αυτά τα προϊόντα είναι το μέλι, είτε τα εσπεριδοειδή, είτε κάποιο άλλο προϊόν από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, πρέπει να είναι πιστοποιημένα και ποιοτικά για να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού και να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων προϊόντων». Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που έχουν γίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για το μέλι και για τα εσπεριδοειδή της Κρήτης και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της σύναψης εμπορικών συμφωνιών, αλλά και στις πρώτες επαφές με Αραβικές χώρες και την Κίνα. 

«Αυτό ωστόσο που πρέπει να τονίσω»,κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης, «είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές ζητάνε από εμάς για να εισάγουν τα προϊόντα μας, να έχουν πιστοποιητικά ποιότητας. Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να επεξεργαστεί και να καθορίσει τις προδιαγραφές και τα πρότυπα για την πιστοποίηση με το σήμα «Κρήτη» που έχει ήδη κατοχυρωθεί νομικά, του συνόλου των προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μέχρι το τέλος 2012.» 
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πλατανιά , κ. Γιάννης Μαλανδράκης, χαιρέτισε την Ημερίδα σαν την απαρχή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας ενίσχυσης & προσέγγισης των παραγωγών εσπεριδοειδών και των μελισσοκόμων του Νομού Χανίων προς μια πορεία αμοιβαία κερδοφόρα για τους δυο αυτούς κλάδους και ταυτόχρονα ωφέλιμη για την επικονίαση των φυτών ,το Περιβάλλον και τον καταναλωτή. 
Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πλατανιά κ. Καπνισάκης Αντώνης, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών της Κρήτης, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βασίλης Ντούρας, 

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας η κ. Καρατάσου Κατερίνα, κτηνίατρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, παρουσίασε τη συμβιωτική σχέση των φυτών με τις μέλισσες που, σε αντάλλαγμα για το νέκταρ και τη γύρη που παρέχουν τα φυτά, προσφέρουν σ’ αυτά την επικονίαση, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η αναπαραγωγή των φυτών. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών και τη σχέση του φαινόμενου με τη χρήση και την κατάχρηση φυτοφαρμάκων και κυρίως νεονικοτινοειδών. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. 

Στη συνέχεια η Δρ Φανή Χατζήνα, βιολόγος, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας παρουσίασε την έρευνά της για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών στη μέλισσα καθώς και τα συμπεράσματα από την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία για το ίδιο θέμα. Τα νεονικοτινοειδή επιδρούν στο νευρικό σύστημα των εντόμων με αποτέλεσμα διαταραχές στον προσανατολισμό, στην πρόσληψη τροφής, στον αναπνευστικό και καρδιακό ρυθμό, στην θρέψη του γόνου των μελισσών και στο ανοσοποιητικό σύστημα της μέλισσας, έτσι ώστε να γίνεται ευάλωτη σε ασθένειες με πιο συνήθη τη νοζεμίαση. 

Ο κ. Αριστομένης Κατζαγιαννάκης, κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ηρακλείου, παρουσίασε τα στοιχεία προσβολής των μελισσών από νοζεμίαση στην Κρήτη για τα έτη 2010-2011 και το τρέχον έτος. Με βάση τα στοιχεία η προσβολή είναι εντονότερη και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στη Δυτική Κρήτη που φιλοξενεί και τις περισσότερες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. 

Ο κ. Βογιατζάκης Παντελής, Γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανέπτυξε στην παρουσίαση του τους τρόπους με τους οποίους μπορούν καταπολεμηθούν οι εχθροί των εσπεριδοειδών, χωρίς νεονικοτινοειδή, αποτελεσματικά, πολύ πιο οικονομικά και χωρίς κίνδυνο για τη μέλισσα. Αναφέρθηκε επίσης στο νόμο 4036/27.12.2012. ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας για τον περιορισμό και την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Τέλος ο κ. Βάλτερ Χάφεκερ (Walter Haefeker), πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων ΕΡΒΑ, μίλησε με παραδείγματα για το αμοιβαίο όφελος από τη συνεργασία αγροτών και μελισσοκόμων: 
Στη χώρα του, τη Γερμανία το πρώτο βήμα έγινε όταν οι αγελαδοτρόφοι που βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική θέση βρήκαν συμμάχους στους καταναλωτές (που με φρίκη μάθαιναν ότι μόλις το 0,6% της τροφής των αγελάδων προέρχονταν από βοσκή, παρά τα πλούσια λιβάδια της Γερμανίας), τους περιβαλλοντιστές αλλά - προς έκπληξή τους! - και τους μελισσοκόμους. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το δίκαιο γάλα, (Die Faire Milch, www.diefairemilch.de ) το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Οι ζωοτροφές παράγονται τοπικά, με καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον και τη μέλισσα και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων που οι μελισσοκόμοι θεωρούν τοξικά για τη μέλισσα. Τα καλλιεργούμενα φυτά και οι ζωοτροφές δεν είναι γενετικά τροποποιημένα και ο τρόπος καλλιέργειας ευνοεί την άνθισή τους ώστε να αποτελούν και μελισσοβοσκή.
  • Η διαχείριση των ζώων γίνεται με φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα τρόπο.
  • Ο αγελαδοτρόφος παίρνει μια δίκαιη τιμή για το γάλα που - πιστοποιημένα! - πληροί αυτές τις προδιαγραφές και έχει το δικαίωμα να προσθέτει το λογότυπο της DBBI (της Γερμανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων) στη συσκευασία.
Το δίκαιο γάλα πωλείται σε περισσότερα από 1.500 καταστήματα της Γερμανίας και προτιμάται από τους καταναλωτές παρ’ όλο που κοστίζει 20 - 30 λεπτά ακριβότερα το λίτρο. 
Αναφέρθηκε επίσης στο σήμα “bee friendly” (=φιλικό για τη μέλισσα), που είναι μια διεθνής ετικέτα για τρόφιμα, υφάσματα και ενέργεια, η οποία πιστοποιεί αφενός ότι παράγεται με φιλικό για τη μέλισσα τρόπο και αφετέρου ότι είναι ποιοτικά ανώτερο πλησιάζοντας σε ποιότητα τα βιολογικά προϊόντα. 
Η ημερίδα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ μελισσοκόμων και παραγωγών εσπεριδοειδών προκειμένου οι δύο κλάδοι να ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή τη συνεργασία και μαζί τους και οι καταναλωτές.

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr