Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μεθοδος Περιορισμου της Σμηνουργιας,δημιουργια νεας βασιλισσας-κυψελη 2 βασιλισσων!

.Συνεχίζουμε σήμερα την ομορφιά της "μάχιμης" μελισσοκομιας,την μελισσοκομία που το μελίσσι δεν αφήνεται να λειτουργεί όπως θελει,αλλα με τις παρεμβάσεις-χειρισμούς του μελισσοκόμου γίνονται πληρως,αξιοποιουνται πλήρως οι δυνάμεις ,οι δυνατότητες του μελισσιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερες αποδώσεις...(κάποιος επιστήμονας μελισσοκόμος μου είχε πει" ένα μελίσσι είναι ένα στρέμμα χωραφι,εαν βάλεις σιτάρι δεν έχεις ούτε κουραση,αλλα θα πάρεις αποδώσεις σιταριού. Εάν βάλεις θερμοκηπιο,τωρα έχουμε και τις υδατοκαλιεργειες,εχει κοπο αλλά έχει αποδώσεις θερμοκηπιου,ετσι είναι και η "μάχιμη" μελισσοκομία).


Οι πήγες μας πάντοτε είναι η φοβερή ομάδα του Α.Π.Θ του καθηγητού κ. Θρασυβούλου και η χαρά που γευόμασταν με τον Θάνο εφαρμόζοντας!

Ξεκινάμε λοιπον,βρησκομαστε αρχές της ανοιξης,οταν το μελίσσι είναι έτοιμο να δεχθεί πατωμα,9-10 πλαίσια και ο γόνος τα 6-7 πλαίσια. ΠΡΟΣΟΧΗ βρισκόμαστε σε δυναμικότητα μελισσιού που αρχίζει "να σκέφτεται" να σμηνουργισει (σήμερα θα πούμε τι θα κάνουν οι φίλοι μας που δεν έχουν τις προϋπόθεσης για βασιλοτροφια,ενω χρειάζονται βασιλισσες,δυνατα μελισσια,ή και παραφυαδες,αυριο θα πούμε την μέθοδο DEMAREE , που έχουν όλα περίπου τον ίδιο σκοπό και στόχο) και ερχόμαστε στο μελίσσι που προαναφέραμε.

Το μελίσσι χωρίζεται στα δυο με αερισμό (καπάκι μεταφοράς ή ένα κόντρα πλακέ με άνοιγμα στο μέσον 15 επί 15 εκατοστά(δεν παίζει ρόλο) με μια σιτα,να έχουμε την φερομονη αλλά να μην περνούν οι μελισσες.Εαν δεν έχουμε τέτοιο καλύτερα να κάνουμε γιατί θα αναγκαστούμε να βάλουμε ένα εσωτερικό καπάκι και μετά δυο ημέρες που θα το βγάλουμε για να γίνει η επόμενη κίνηση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ εφημερίδα. Η βασίλισσα και ο γόνος μεταφέρονται στο επάνω οροφο,στον οποίο δημιουργείται μια δεύτερη είσοδος( φοβερή δουλεία ο Θεοδόσης και ο Μάρκος ) τους γνωρίζουν όλοι. Στο κάτω πατωμα,που το μελίσσι είναι ορφανο,αφηνεται ένα πλαίσιο γόνου με προνύμφες ηλικίας 1-2 ημερών(αυτή που βλέπει το καλό ματι,εγω θέλω γυαλιά....και μεγ.φακο) επίσης ένα μέλι και μια γύρη για ζεστή και τροφες,συροπι,γυρεοπιτα ΠΑΝΤΟΤΕ .Την τρίτη ημέρα ο αερισμός το καπάκι που λέγαμε αντικαθίσταται με διπλό βασιλικό διάφραγμα και παρεμβάλλεται μισό πάτωμα ή εάν δεν έχουμε κανονικό πατωμα,ηδη έχουμε κάτω βασιλικά κελια,το μελίσσι δουλεύει κανονικα,η επάνω είσοδος δεν την πειράζουμε και το μελίσσι ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 20-25 ημέρες να εκκολαφτεί η νέα του βασίλισσα και να αρχίσει να γεννά. Από αυτή την στιγμή έχουμε 2 βασίλισσες να γεννούν άρα πολύ πληθυσμο,δεν είχαμε σμηνουργια,αποκτησαμε την νέα μας βασιλισσα.Την παλαιά εάν είναι καλή την κρατάμε ,δημιουργούμε μια νέα παραφυάδα. Η παλαιά βασίλισσα θα απομακρυνθεί δυο εβδομάδες πριν την ανθοφορία στόχο. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πάμε για μέλι με δυο βασιλισσες,θελουμε 15 ημέρες πριν λιγότερο γόνο περισσότερες συλλέκτριες για να πάρουμε μέλι!

Εύκολη μέθοδος για μεγάλα μελισσια,διμιουργια-αντικατασταση βασιλισσων,καλες παραγωγές μελιού! ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ. Αύριο θα πούμε την μέθοδο Demaree που όλα αυτά είναι όπως είπαμε για τον ίδιο σκοπο.Καλη επιτυχία και εφαρμογή.....

9 σχόλια:

  1. φιλε βαγγελη αν δεν κανω λαθος η μεθοδος σου μοιαζει πολυ με του slergrove.εγω εφτιαξα τον Μαιο 2009 εικοσι υπεροχες βασιλισσες τυναζοντας στην κατω κυψελη και 1 τελαρο με παραμανες+2 τελαρα με Κ.Γ .Για μενα η με8οδος που περιγραφη ο βαγγελης ειναι εκπλικτικη!!!
    Αρκει το μελισσσι να ειναι δυνατο σε πλυθησμο για να εισελθουν πολλεσ εργατριες στην κατω κυψελη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Avengalos Naxios,I m confident your article perfect but google translate program not translete eneough dagrees so I cant understand many wörds and main subject,I wish you succesuful wörks,have a nice day,best wishes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευάγγελε, καλησπέρα.

    Και σήμερα πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Συγγνώμη, αλλά θα σε ζαλίσω ξανά. Όταν μπορέσεις, γράψε μου δυο λόγια για τα παρακάτω που σχετίζονται με τη μέθοδο που περιγράφεις σήμερα: α)Στον κάτω όροφο εκτός των πλαισίων με ανοικτό γόνο, με μέλι και με γύρη, συμπληρώνουμε τα κενά με κτισμένες ή άκτιστες κηρήθρες;, β)Αν απλώς βάλουμε βασιλικό διάφραγμα τις τρεις πρώτες μέρες αντί για αερισμό και ανοίξουμε βέβαια κι άλλη είσοδο πάνω, δεν θα φτιάξει βασιλικά κελιά;, γ)Αφήνουμε όλα ή ένα - δυο βασιλικά κελιά στο κάτω πάτωμα και δ)Το μισό ή ολόκληρο πάτωμα που προστίθεται πάνω με κτισμένα ή άκτιστα πλαίσια (το ρωτώ γιατί δεν έχω πληθώρα κτισμένων πλαισίων);

    Νά'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kωστα σ'ευχαριστω πολυ!

    Μιχαλη σ'ευχαριστω και χαιρομαι για την επιτυχια στις βασιλισσες,το ταμπλο μυαζει με του Σνελκροφ αλλα η μεθοδος του εχει μεγαλη φασαρια αν και το αποτελεσμα ειναι φοβερο,το δικο μας ταμπλο εινα κατι τελειως απλο.Πολυ ωραια η παρατηρηση σου για το μελισσι και για το τιναγμα με τις παραμανες ,προσεχουμε μην ειναι το μελισσι περισοτερο δυναμης απ'οτι λεμε και σμηνουργησει πριν εμεις αναλαβουμε δραση,ακομα και αν ξεκινησει κελια απαιτουνται δραστικα μετρα καταστολης αλλιως μας εφυγε.Οσο για τον πλυθησμο κατω μην φοβασαι,οι εργατριες γνωριζουν μονο αυτη την εισοδο.Και παλι σ'ευχαριστω!


    Γιωργο αφου σου πω ευχαριστω,να σε παρακαλεσω να μην ξανασκεφτεις σε ζαλιζω κ.λ.π συγχωραμε επειδη πρεπει να φυγω και θελω να μιλησω και στον φιλο μας τον Ilhami που μας τιμα η παρουσια του.


    Ilhami tesekkur ederim arkadasim,ingilizce anlamadim, Turkse biraz konusuyorum.Buyukannem Izmirden bolgesi vardi. Ilhami okuyorsun arkadadim bu blog www.bushfarms.com/beestwoqueenhive.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο καλημέρα!!! Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου αλλά καλό θα ήταν να απάντηση και ο βαγγελης, γιατί προσωπικά με ενδιαφέρουν οι απόψεις του πάνω στην συγκεκριμένη μέθοδο την όπια την εφαρμόζουν πάρα πολύ λίγοι μελισσοκόμοι.
    Α) σε αυτήν την περίπτωση συμπληρώνεις πάντα κτισμένα κεριά μέχρι να μπορέσει το καινούργιο μελίσσι από κάτω να βγάλει μια καινούργια γενιά από μέλισσες περίπου 2000bees ώστε να μπορούν να καλύψουν ένα άχτιστο τελάρο για να το χτισθούν.
    Δεν χτίζου όλες οι μελισσες, χτιζουν αυτές που βρίσκονται μεταξύ 12ης και 17ης μερας, από την γέννηση τους
    Στην αρχή της ζωής μιας παραφυάδας είναι καλό να ξεκινήσει με την προσθήκη χρισμένων κεριών για να βοηθήσεις την γρήγορη ανάπτυξη της.
    Τα πόσα κεριά θα έχεις στην κυψέλη εξαρτάται από τον πληθυσμό της.
    Αν βρίσκεσαι σε περίοδο μεγάλη ανθοφορίας νεκταροεκκρισης να ξέρεις ότι το μελίσσι τα χτισμένα κεριά θα τα εκμεταλλευτή σαν αποθήκες με κίνδυνο να μπλοκάρεις την γεννά.
    Β) Θα κάνει αλλά υπαρχή περίπτωση να περάσει η βασίλισσα το διάφραγμα και να καταστρέψει όλο το εγχυρημα, για αυτό ο Βαγγέλης πιστεύω βάζει και διπλό βασιλικό διάφραγμα,
    Το πλεονέκτημα της σήτας είναι ότι το μελίσσι χωρίζετε και καταλαβαίνει για καλά την ορφάνια συν την διατήρηση της θερμοκρασίας και στα 2 τμήματα(αυτό όμως έχει σωστή εφαρμογή όταν η Q βρίσκετε στο κάτω τμήμα και όχι στο πάνω) αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σμηνουργία μένοντας η παλιά βασίλισσα στο πάνω τμήμα με το πλαίσιο slengrove,καταφέρνουμε συνέχεα και την απογυμνώνουμε από τον εργατικό πληθυσμό, άρα όποια διάθεση να έχει για σμηνουργία σταματά αμέσως, καταστρέφοντας μόνη της τα όποια βασιλικά κελιά
    Γ) Αφήνεις μέχρι δυο βασιλικά κελιά τα υπόλοιπα τα εμβολιάζεις σε άλλες παραφυάδες
    Δ)εγώ προσωπικά προσθέτω 1+1 μετά το τελευταίο αυγό και όταν στρώσει το μελίσσι μόνο άχτιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την καλησπερα μου στους καλους μου φιλους!
    Γιωργο ο,τι λεει ο Μιχαλης ειναι πολυ σωστα,εκτος στην 12 σειρα πριν το τελος ο,τι εχει στην παρενθεση,επισης οπως του γραφω πιο πανω το ταμπλο μας.......εκεινος σημερα εκανε μια πολυ ωραια αναρτηση,τους χειρισμους με ταμπλο Σνελκροφ,πολυ ωραια μεθοδος,με αριστα αποτελεσματα αλλα σε θελει απο πανω με γραμματεα να γραφει συνεχως και ο μελισσοκομος να κανει εργασιες(τροπος του λεγειν).Οπου εχουμε 2ή παραπανω βασιλισσες θελουμε 2πλο βασιλικο διαφραγμα γιατι απο το μονο εαν συναντηθουν ειναι μικρη η αποσταση και καποια θα τραυματισει την αλλη.Το πατωμα το θελουμε για να μεγαλωσει η αποσταση να εχουμε "λιγοτερη φερομονη" ή ταμπλο,κοντρα πλακε(θα βαλω φωτο)με ανοιγμα 15*15 περιπου και 2πλο κοματι βασιλικο διαφραγμα δηλαδη πανω-κατω απο το ταμπλο,η κατω κυψελη μας ειναι παραφυαδα δεν ενοχλειται μεχρι να γενα η νεα βασιλισσα. Με ολα τ'αλλα συμφωνω ο,τι πολυ ωραια γραφει ο Μιχαλης και τον ευχαριστω!
    Γιωργο ο,τι δεν καταλαβες ειμαστε εδω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι μου Ευάγγελε και Μιχάλη,
    σας ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις σας στις απορίες μου. Αποθήκευσα όσα γράψατε για περαιτέρω διάβασμα και μελέτη.
    Νά'στε καλά! Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα πριν απο τεσσερα χρονια δοκιμασα αυτη την μεθοδο αλλα τα αποτελεσματα ηταν ασχημα
    δηλαδη
    μετα την μεταφορα του γονου και της μανας στο πανω πατωμα ο περισσοτερος πληθυσμος επεστρεψε στο κατω πατωμα με αποτελεσμα ο γονος να παραμεληθει και να παγωσει απο το βραδυνο κρυο ετσι εχασα τουλαχιστον απο τρια με τεσσερα πλαισια γονο απο καθε μελλισι.
    ειναι δοκιμασμενη η μεθοδος?? κανετε κατι αλλο για να συγκρατηθει ο πληθυσμος στο πανω πατωμα???
    εγω παντως την πατησα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή