Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Σήμερα χιονίζει στην Κατερινη,η θερμοκρασία είναι -2 C ,κατάλληλη ημέρα για να μεταφέρω ο,τι μάθαμε στα σεμινάρια και στην πράξη στο Α.Π.Θ. από την αγαπητή ομάδα του καθηγητού κ. Θρασυβουλου.Επισης άλλος μεγάλος δάσκαλος μας ο π.Ευαγγελος Καρακασης.


Πριν ξεκινήσουμε αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους αγαπητούς φίλους μας που ζήτησαν την γνώμη μου,επισης έχω το προνόμιο την στιγμή που οι φίλοι μου εργάζονται έξω στο κρύο εγώ να είμαι "κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος" οπότε πρέπει να τους βοηθήσω....(φέτος με τις γνώσεις μου να βγάλουν δικές τους βασιλισσες,του χρόνου πρώτα ο Θεός, με τον Θάνο θα είμαστε έτοιμοι για μεγάλη παραγωγή βασιλισσών, στους φίλους μας που δεν έχουν χρονο,απο 1 βασίλισσα Δώρο,..........μαζί με τις φίλες της.

Αυτοί οι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος είναι οι μήνες που οι μελισσοκόμοι εκτός της προετοιμασίας του υλικου,μελετουν και κάνουν τα σχεδια,τα προγραμματα,την τακτική για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους......

Επίσης για τους φίλους που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋπόθεσης να επιδοθούν σε αυτή την μέθοδο μην απογοητευτούν θα πούμε αύριο πιο απλή για εκείνους που δεν έχουν χρονο,απλως αυτή η μέθοδος είναι η βάση για να κάνουμε και παραγωγή βασιλικού πολτού.

Τα μελίσσια που θα χρησιμοποιήσουμε για 15 ημέρες πριν ξεκινάμε διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι 1/1 επίσης καλό είναι και γυρεοπιτα,παρολο που η φύση δίνει γυρη,η γυρεοπιτα επειδή έχει σόγια αυξάνει την ποσότητα παραγωγής βασιλικού πολτού στις παραμάνες μέλισσες.(Επιχειρηματική μελισσοκομια.Β.Λιακου)

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ.

Μελίσσι εναρξης,ενα δυνατό μελίσσι από το οποίο(θα πούμε πότε)αφαιρείται η βασίλισσα 1 ημέρα πριν ξεκινησουμε.Σε αυτό το μελίσσι έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε 40 εμβολιασμένα κελια,οχι ότι έχουμε πρόβλημα να βάλουμε 60 κελια,αλλα εμείς θέλουμε να ταϊστούν καλά οι βασίλισσες μας,ο στόχος μας είναι να βγαλουμε"θηρια"!Αυτο το μελίσσι επειδή όταν ξεκινήσουμε δεν θα πρέπει να έχει ούτε ένα ανοιχτό κελι,αυτο πως θα το καταφέρουμε?

Οκτώ ημέρες πριν (είπαμε δυνατό μελίσσι)μεταφέρουμε όλο τον γόνο στο πάνω πατωμα,η βασίλισσα μένει κάτω με το πλαίσιο που βρίσκεται και βάζουμε βασιλικό διάφραγμα , της δίνουμε κτισμένες κηρήθρες και έχει χώρο να γαζώνει. Εμείς σε 8 ημέρες θα έχουμε τον πάνω όροφο με γόνο σφραγισμενο.Η προετοιμασία του εναρξης.Αφου είπαμε πως θα διαχειριστούμε τον οροφο,24 ώρες πριν παίρνουμε την βασίλισσα με το πλαίσιο που είναι και αφού τινάξουμε 1-2 πλαίσια στο πάτωμα που θα είναι η κυψέλη έναρξης τα υπόλοιπα με τον ασφράγιστο γονο,τα μεταφέρουμε ως παραφυαδα,με είσοδο μικρή και τροφες,ζυμαρι,γυρεοπιτα.Στο μελίσσι που θα έχουμε τον σφραγισμένο γόνο στο διάστημα της ορφάνιας αφήνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο για να το αντικαταστήσουμε με τα εμβολιασμένα κελια,το οποίο και αυτό αφού το τινάξουμε το δίνουμε σ'ενα μελίσσι για ενισχυση.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ όταν πάρουμε τα κελιά από το έναρξης για να τα μεταφέρουμε στο αποπεράτωσης και στην συνεχεία στις παραφυάδες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα τινάξουμε οι μέλισσες απομακρύνονται με την βουρτσα,επισης αυτό το μελίσσι το θέλουμε να έχει συνωστισμο,πολλες μέλισσες και μάλιστα νέες 6-12 ημερων,να έχουν οι υποφαρυγγικοι αδένες πολύ βασιλικό πολτό. Η διάταξη των πλαισίων θα ειναι¨μελι,γυρη,γονος,τα κελιά μας που εμβολιασαμε,γυρη,γονο,τα κελιά μας,γονο,γυρη,μελι.Προσοχη μας ενδιαφέρει η διάταξη των πλαισίων επίσης σιρόπι και γυρεοπιτα,τα κελιά μας εδώ θα μείνουν 24 ωρες.Επισης πρέπει ν'αναφερουμε την περιπτωση,την μέθοδο του διπλού εμβολιασμού(για πιο μεγάλα αποτελέσματα)σε 24 ώρες αφαιρούμε το "σκουληκάκι" και ξαναεμβολιαζουμε νέο πάλι έως 24 ωρων,αυτη η μέθοδος του διπλού εμβολιασμού έχει σκοπό να μπει η νέα λάβρα σε κελί που έχει μέσα βασιλικό πολτό 24 ωρών να ταϊστεί με περισσότερο Β.Π,επισης παρέλειψα να πω ότι στο κελί που εμβολιάζουμε τοποθετούμε 1 σταγόνα διάλυμα βασ.πολτου με νερό(από κελιά σμηνουργίας διαλύουμε με νερό)ή εάν δεν έχουμε σταγόνα διαλύματος με μελι,ο λόγος είναι να μην ξεραθεί η λαρβα και να ελκύσουμε τις παραμάνες.

Μελίσσια αποπεράτωσης, για κάθε 10 κελιά(βασίλισσες )θέλουμε ένα μελίσσι αποπεράτωσης. αυτό είναι ένα διώροφο μελίσσι ,την βασίλισσα την κρατάμε με διάφραγμα κάτω ,στο πάνω πάτωμα θα μεταφέρουμε τα κελιά μας,αφου παραμείνουν 24 ώρες στο έναρξης θα τα μεταφέρουμε στο αποπερατωσης.Εδω η διάταξη των πλαισίων θα ειναι,μελι ,γυρη,ανοιχτος γόνος(θέλουμε παραμανες,τροφους μέλισσες)τα κελιά μας,οχι πάνω από 10 είπαμε τον λογο,ανοιχτο γονο,γυρη,γονο,γυρη, μελι.Μην ξεχάσουμε σιρόπι 2-3 κάθε ημέρα μέχρι να σφραγιστούν τα κελιά και γυρεοπιτα,εδω τα κελιά μας θα μείνουν 10 -12 ημέρες εάν δεν υπάρχει εμπειρία στο μέτρημα των ημερών καλά θα είναι 10 ημέρα να βγουν και με προσοχή ενα,ενα να πάει στην κάθε μας παραφυάδα(τα χειριζόμαστε όπως κρατάει ο νέος μπαμπάς το βρέφος μερικών ωρών),μην τα κτυπήσουμε, μην τα κρυοσουμε,μην τα γυρίσουμε ανάποδα να τα δουμε,το συντομότερο να πάνε εκεί στο μελισσοκομείο στην κάθε παραφυάδα(μικρό μελίσσι 1,2,3 πλαισίων ορφανό από 8-24 ωρες,το βασ.κελι τοποθετείται στο πάνω μέρος του γόνου κάθετο όπως είναι στην βέργα που το βγαλαμε,με προσοχή μην το συνθλιψουμε.Στην παραφυάδα βάζουμε ζαχαροζυμαρο,εχουμε μικρή είσοδο και ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ για 15 ημερες,Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ εντός 15 ημερών πιθανόν να σκοτώσει(95%),αυτές οι παραφυάδες ονομάζονται και κυψελίδα σύζευξης.

Επίσης θέλουμε βασιλικά κελια,μια πανέμορφη μέθοδος και λύση είναι "τα κουδουνάκια" του Δημήτρη bee-talk ,blog. Αλλά πιο επαγγελματικά είναι τα κελιά Αριστεας και τα κλουβιά του π.Ευαγγελου είναι εδώ στην Πιερία εάν κάποιος χρειαστεί να μου πει να του δώσω το τηλέφωνο του,εχει και γυρεοπιτα είναι και μεγάλος επιστημονας,οσο για άνθρωπος λέει το όνομα του.

Επίσης εμβολιαστηριο,υπαρχουν στο εμποριο,μπορει να είναι και ένα πινελάκι ζωγραφικής. Σίγουρα κάπου δεν θα μπόρεσα να μεταφέρω κατι,στα σχόλια να κάνουμε διαλογο,επισης κάποιος φίλος να συμπληρώσει.......επίσης στην πράξη εάν κάτι δεν καταλαβατε,πιθανον κάποιο πρόβλημα, το τηλέφωνο μου είναι στην διάθεση σας,το θέμα είναι μεγάλο, δεν καλύφθηκε ,θα επανέλθουμε και για τους φίλους που δεν έχουν τις παραπάνω προϋπόθεσης.

Επίσης παρέλειψα ,οι βέργες με τα κελιά πριν ξεκινήσουμε αφού τις ραντίσουμε με σιρόπι να τις βάλουμε στο μελίσσι να πάρουν μυρωδιά και να επεξεργαστούν 1-2 ημέρες οι μελισσες,διαφορετικα με τον πρώτο εμβολιασμό δεν θα τις "πιάσουν"......αύριο συνεχίζουμε.... επίσης θέλουμε μεγενθητικο φακό και δυνατό ψυχρό φωτισμο,οχι λάμπα πυρακτοσεως,να μην δημιουργεί ζεστη.Επισης οι χειρισμοί μας θα ξεκινήσουν όταν σταθεροποιηθεί η ελάχιστη θερμοκρασία πάνω από 15 (που είναι οι βαθμοί?)κελσιου,για την περιοχή μας από 20 Απριλίου μέχρι 10 Ιουνίου είναι καλά, (από 10 Μάιου αρχίζουν σμηνουργία) . Καλή επιτυχία και θα επανέλθουμε.

11 σχόλια:

  1. Ευάγγελε, συγχαρητήρια για την αρκετά διαφωτιστική ανάρτησή σου και τις εύστοχες επισημάνσεις σου. Χρειαζόμαστε τις γνώσεις και την εμπειρία σου στη βασιλοτροφία.

    Σκέφτομαι κι εγώ αρχές Απρίλη (όπως επίσης και τον Ιούνη) να κάνω βασιλοτροφία με την κλασσική μέθοδο και δημιουργία παραφυάδων για αύξηση των μελισσιών μου (και την ίδια περίοδο παραγωγή λίγου βασιλικού πολτού). Σε μελέτη του Χαριζάνη (είναι δημοσιευμένη στο melinet.gr) διάβασα πως η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και σ' ένα μελίσσι, δηλαδή έναρξης και αποπεράτωσης ταυτόχρονα. Ο Χαριζάνης θεωρεί πως η περίπτωση αυτή είναι πιο απλή και παράγονται εξίσου καλές βασίλισσες.

    Ποια, λοιπόν, είναι η γνώμη σου γι' αυτή την περίπτωση; Εγώ σε πρώτη φάση (Απρίλη) θά'θελα να βγάλω λίγες - καμιά εικοσαριά βασίλισσες για αντίστοιχες παραφυάδες. Θα πετύχει αν δοκιμάσω το παραπάνω; Τι πιστεύεις; Μ' ενδιαφέρει η άποψή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωστα σ'ευχαριστω για τις ευχες σου.

    Γιωργο σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια!Επιτρεψε μου να σου πω την γνωμη μου και τι θα εκανα εγω στην θεση σου,τις παραφυαδες θα τις κανεις αρχες Μαιου,θα δουμε και τις θερμοκρασιες και σε τι δυναμηκοτητα θα ειναι τα μελισσια(θα τα λεμε)πρεπει να κανουμε ενεργειες προλυψης σμηνουργιας.Αυριο Γιωργο θα πουμε αλλη μεθοδο,συνδιασμο προλυψης και αυξησης.
    Επισης ο,τι κανεις στα Τρικαλα,εαν εισαι στον καμπο που αρχιζει η ζεστη και η φυση δεν ειναι πλουσια μεχρι 10 Ιουνιου το πολυ θα εχεις τελιωση,επισης εσυ 18-20 Μαιου πρεπει μια ομαδα σου παραγωγηκων μελισσιων να πανε στα βουνα(Περτουλι)για μελι αρα το προγραμμα σου,η τακτικη που θα ακολουθηθει θελει σχεδιασμο αναλογο.
    Τωρα αφου σε ευχαριστησω που ζητας την γνωμη μου για την μεθοδο που αναφερει ο καθηγητης κ. Χαριζανης,ειναι αναμφιβολο οτι ειμαι πολυ μικρος.Ο κ. Χαριζανης μας διχνει μια πολυ ωραια μεθοδο,αν και εχω το βιβλιο του τωρα δεν εχω χρονο να το δω,για εναν απειρο μελισσοκομο ειναι αδυνατον να εχει και εναρξης και αποπερατωσης το ιδιο ,την ιδια κυψελη γιατι θα απαιτηθουν 2 και 3 εμβολιασμοι για να πιασουν τα κελια και ο "νεος"θα απογοητευτει,ενω με εναρξης ορφανο και εφοσον υπαρχουν οι προυποθεσεις(εδω ο νεος δεν εχει την εμπειρια)μπορει να συνεχισει και ως αποπερατωσης.Ενω εαν εχουμε οπως γραψαμε αλλο εναρξης,αλλο αποπερατωσης(για καθε 10 κελια)θα δουμε με χαρα τα αποτελεσματα.Οταν αργοτερα προχωρησουμε στο "βητα" θα εφαρμοσουμε την πολυ ωραια μεθοδο που αναφερεται στο βιβλιο του κ.Χαριζανη,επαναλαμβανω οτι το εχω το βιβλιο του αλλα τωρα δεν προλαβαινω να το δω,πιστευω οτι την παραπανω μεθοδο την αναφερει και εκεινος γιατι ειναι η βασικη μεθοδος,απο αυτη ξεκιναει η βασιλοτροφια και η παραγωγη βασιλικου πολτου....εχουμε να πουμε πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδη η κινεζικη γλωσσα ειναι πιο ευκολη απο τη βασσιλοτροφια θα ερθω επι τοπου να μου τα εξηγησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευάγγελε, καταρχάς σ' ευχαριστώ για την απάντηση.
    Όσον αφορά το θέμα μας έχεις δίκιο. Μάλλον βιάζομαι υπερβολικά,και ως προς το χρόνο και ως προς τον τρόπο-μέθοδο. Θετικότατες κι οι παρατηρήσεις σου σχέση με την περιοχή μου. Περιμένουμε κι άλλες σχετικές αναρτήσεις. Κι αν χρειαστεί, όπως είπε κι ο φίλος Φόρης, δεν είσαι δα και τόσο μακρυά, θα τα πούμε επι τόπου.
    Νά 'σαι καλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γερά παλικάρια.Αλλά Ευάγγελε κάθε πράμα στον καιρό του... γιατί ως τότε θα ξεχαστούν.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Ευαγγελε!
    Ευχαριστουμε για τις υποδειξεις και τις συμβουλες.
    Εγω ηδη τις αποθηκευσα για να τις εχω για πιο μετα!
    Καλη συνεχεια και νασαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την καλημερα μας και την αγαπη μας σε ολους τους αγαπητους συν-Αδελφους,να ξερετε οτι αυτη η οικογενεια των μελισσομπλοκαδων ο,τι εχει το καθε της μελος ανοικει σε ολους! Σας ευχαριστω για την αγαπη σας να ειστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευάγγελε

    Πολύ ωραίο!!! Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σου φιλε με αφορμη την πολυ ωραια αναρτηση στο κεφαλαιο βασιλισσες με την κλασικη μεθοδο εκτροφης εχω αποριες.Ας πουμε οτι 8 ημερες πριν ξεκινησω αφηνω την Β. κατω και ανεβαζω τα υπολοιπα τελαρα πανω για να εκολαφτει ολος ο ασφραγιστος γονος,επανω δε θα κανει βασ.κελια/Αν τα καταστρεψω κατα την ογδοη ημερα που θα βαλω τις προνυμφες που θελω θα πιασουν γυρω στα 60 η λιγοστα/

    ΑπάντησηΔιαγραφή