Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η μελισσοκομία κινδυνεύει στην Ελλάδα.......

Η μελισσοκομεία κινδυνεύει στην Ελλάδα

Η μελισσοκομία κινδυνεύει στην Ελλάδα

http://www.ecotimes.gr
Λόγω της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ελλάδα δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και οι μελισσοκόμοι. Οι τράπεζες δίνουν πλέον πολύ λιγότερα δάνεια, σχεδόν τα μισά απ ότι προηγουμένως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι που δε λαμβάνουν πλέον δάνεια να αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη η ζάχαρη έχει πολύ ανεβασμένη τιμή και αν προστεθεί και η αύξηση του πετρελαίου, αυτό δημιουργεί πολλαπλά έξοδα στους μελισσοκόμους αφού η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι νομαδική και ο παραγωγός χρειάζεται να ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα πολλές φορές.  Οι τιμές του μελιού πέρυσι ήταν οι εξής: Στα πευκόμελα 3,30 ευρώ το κιλό. Στα ανθόμελα 3 με 3,20 ευρώ το κιλό. Στα ελατόμελα 3,70 με 4 ευρώ το κιλό και στα θυμαρίσια 4 με 6 ευρώ το κιλό.
Μέλι Βέβαια τους πρώτους 6 μήνες του 2011 η παραγωγή είχε μία μικρή αύξηση, ωστόσο από το φετινό Ιούλιο παρουσιάζονται πτωτικές τάσεις στη κατανάλωση του μελιού. Κυρίως σε αυτό το πρώτο εξάμηνο υπήρξε πολύ καλή παραγωγή στο μέλι του πεύκου σε αντίθεση με το μέλι του έλατου που είχε πολύ περιορισμένη παραγωγή. Περίπου τέσσερις στους πέντε μελισσοκόμους δεν έχουν πληρωθεί από τη παραγωγή του 2010 και τώρα βρίσκονται σε μία κατάσταση να μη μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι πολλές παραγωγικές μονάδες μελισσοκόμων κινδυνεύουν στους επόμενους μήνες να κηρύξουν πτώχευση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να αναγκαστούν να πουλήσουν πολύ φθηνότερα το μέλι που παρήγαγαν και τα έσοδά τους θα είναι αισθητά λιγότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τους χειμερινούς μήνες οι μελισσοκόμοι που παλιότερα τάιζαν με ζάχαρη τα μελίσσια τους τώρα πλέον για να κάνουν οικονομία αναγκάζονται να τα ταΐσουν με ένα υποκατάστατο που αποτελείται από μέλι, ζάχαρη και νερό κάτι που το έκαναν οι μελισσοκόμοι τη δεκαετία του 1960! Ως αποτέλεσμα πολλά μελίσσια δε θα μπορέσουν να παράγουν μέχρι να έρθει η άνοιξη και πολλές παραγωγικές μονάδες πρόκειται να χαθούν.

Η νοθεία στο μέλι

Μέλι Παρότι νομικά πρέπει να αναφέρεται σε κάθε κουτί μελιού η χώρα παραγωγής, ωστόσο στη πράξη αυτό παραβιάζεται σε πολλές περιπτώσεις. Πολλοί μελισσοκόμοι που κάνουν μίξη με μέλια από πολλές χώρες υποχρεούνται να το αναγράφουν κατά τη συσκευασία του προϊόντος καθώς να το αναγράφουν και στα τιμολόγια. Επίσης διάφοροι απατεώνες πουλάνε γλυκόζη και την εμφανίζουν ως μέλι στο καταναλωτή γιατί η γλυκόζη είναι πολύ πιο φτηνή από το μέλι με αποτέλεσμα να τη πουλάνε πολύ πιο ακριβά από τη πραγματική της αξία προσποιούμενοι ότι είναι μέλι για να έχουν τεράστια έσοδα.