Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μέθοδος περιορισμού της σμηνουργίας με δύο βασίλισσες !!!

Αυτή την εποχή στην Β.Ελλάδα το μυαλό μας και η καθημερινότητα απαιτεί να βρισκόμαστε  στο μελισσοκομείο.
Έχουμε να μεγαλώσουμε  τα μελίσσια, να είναι γερά-δυνατά για μέλι.Ν'αυξήσουμε τα μελίσσια μας ,να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού, καθημερινά 8-10 ώρες εργασία ως μελισσοκόμοι.
Αυτό είναι το "θέλω το δικό μας " ,έλα όμως που δεν πρέπει να αγνοούμε και τι θέλουν οι μέλισσες,τα μελίσσια . Και αυτά θέλουν να πολλαπλασιαστούν και όπως γνωρίζουμε ο φυσικός πολλαπλασιασμός τους είναι η σμηνουργία. Μέθοδος ανεπιθύμητη για τον μελισσοκόμο.

Ερχόμαστε τώρα να δούμε τι όπλα-μεθόδους έχουμε για να επέμβουμε προληπτικά για να μην χρειαστεί κατασταλτικά.
                                    α. Μέθοδος DEMAREE , καλή ,άριστη αλλά για κάποιον που έχει πολλά μελίσσια ούτε περνάει από το μυαλό του. Ο αείμνηστος Νικολαίδης αναφέρει ότι εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι έμπειρος,η μέθοδος αντί ευεργετική θα είναι καταστροφική .
Επίσης εάν δεν εφαρμόζονται οι προυποθέσεις της μεθόδου ,τα μελίσσια θα σμηνουργήσουν.
                                    β.Τεχνικοί αφεσμοί, κόβουμε τα μελίσσια ή με την μέθοδο της βεντάλιας ή με άλλο τρόπο και μετά τα συνενώνουμε.Εάν λάβουμε υπ'όψιν ότι ένα μελίσσι αναπτύσσεται συναρτήσει του πληθυσμού, πάλι δεν είναι η ιδανική μέθοδος αύξησης και παραγωγής και εάν έχουμε βασίλισσες,εάν τ'αφήσουμε ορφανά χάσαμε ένα μελίσσι.....

Τώρα θα σας μεταφέρω μια μέθοδο θησαυρό.Αναφέρεται στο βιβλίο πρακτική μελισσοκομία του καθηγητού κ. Ανδρέα Θρασυβούλου σελ.174.
Όταν μου την ανέφερε με γοήτευσε και αμέσως την ξεκίνησα.  Ομολογώ ότι βρήκα την καλύτερη μέθοδο απ'όλες τις μεθόδους που είχα μελετήσει και με δύο βασίλισσες !!!!
                                 α.το μελίσσι χωρίζεται στα δύο με σίτα αερισμού ή ένα διάφραγμα τύπου Σνέλκροφ (θέλουμε να μην επικοινωνούν οι μέλισσες αλλά να μην κοπεί το μελίσσι....)Η βασίλισσα και ο γόνος μεταφέρονται στο επάνω πάτωμα,στο οποίο δημιουργείτε μια δεύτερη είσοδος.Στον κάτω όροφο,που το μελίσσι είναι ορφανό,αφήνεται ένα πλαίσιο γόνου με προνύμφες ηλικίας 1-2 ημερών. Την δεύτερη ημέρα,εφόσον σχηματιστούν βασιλικά κελιά, ο αερισμός αντικαθίσταται με διπλό βασιλικό διάφραγμα.Το μελίσσι δεν ενοχλείται  μέχρι να εκκολαφτεί η βασίλισσα του κάτω ορόφου και να αρχίσει να γεννά.Η είσοδος του πάνω πατώματος διατηρείται.Μεταξύ των δύο βασιλισσών παρεμβάλλεται ένα ρηχό ή μεγάλο πάτωμα.Δύο εβδομάδες πριν την ανθοφορία η παλαιά βασίλισσα απομακρύνεται.

Αποτελέσματα,τα μελίσσια δεν σμηνουργούν,έχουμε γέννα δύο βασιλισσών,άρα μεγάλους πληθυσμούς και αντικατάσταση βασιλισσών χωρίς να γνωρίζουμε βασιλοτροφία !!!!

Καλή επιτυχία και ό,τι διευκρινήσεις χρειαστούν εδώ είμαστε..........

18 σχόλια:

  1. Ο.Κ φιλε.εχω μια μεθοδο πιο απλη απο αυτη που περιγραφεις.
    Σου φερνω τα μελισσια μου και κανεις οτι γουσταρεις,ετσι δε θα παιδευτω φετος με τις σμηνουργιες.
    Σε ανταλαγμα θα φερω καινουργια ψησταρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευάγγελε όντως είναι μία καλή πρόταση.
    Σωστός ο Φόρης !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που έστειλες δέν το έλαβα.
    Σου έχω στείλει e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα μελισσαδες !

    Ουφφ 2 διαγραφες για να συνταξω κειμενο.....

    Λοιπον εχουμε και λεμε στο ωραιο αυτο θεμα....
    Το μεγαλο πλεονεκτημα δεν ειναι η σμηνουργια,(παρολο που εχει και 100% εφαρμογη στην καταστολη των ηδη φτιαγμένων βασιλικων κελιων) Ειναι οτι το πανω μελισσι μολις γινει δεκαρι και ετοιμο να δωσει συλεκτριες,τις δινει στον κατω μελιτοθαλαμο της νεας βασιλισσας, χωρις τραγωδιες, ενω το πανω μπορει να υποστηριζεται με τροφοδοτηση (για εντατικη παραγωγη γονου) και εν μεσω μελιτοφοριας, χωρις να νοθευτουν τα μελια στον κατω μελιτοθαλαμο, πραγμα αδυνατο σε οποιαδηποτε αλλη μεθοδο μεχρι σημερα, ενω συχρονος ενισχυεται το κατω μελισσι με καινουργιο πλυθισμο ανα εβδομαδα,που ενα αλλο μελισσι στα ελατα θα εχει χασει ηδη μια φτυαρια μελισσες τις πρωτες μερες.....και θα συνεχιση με κατιουσα ταση μελιτοσυλογης στην πορεια.
    Ακομα σοβαροτερο πλεονεκτημα ειναι οτι στην αποτυχια διμηουργιας μια παραφυαδας ο πλυθισμος παραμενει στην ιδια θεση, απο το να ειχαμε χωριση 2 μελισσια και το ενα απο αυτα να ειχε αλλαξει θεση,ενω ο αλλος μελισσοκομος που εχει εφαρμοση αυτην την μεθοδο, φτιαχνει και 2ο μελισσι και συχρονος παιρνει μελι!
    Ακομα πιο καλα αποτελεσματα στην διμηουργια Β.Κ και Β.Π.
    Το μονο μειονεκτημα της μεθοδου αυτης ειναι πανω στον τρυγο οπου πρεπει να συκωσουμε ενα πατωμα για να τρυγισουμε,αυτο με την 2η Q.
    Οποιος φιλος εχει να παραθεσει κατι καλυτερο με πλεονεκτηματα και μοινεκτηματα μεθοδων ας το παραθεσει να το συζητησουμε.
    Η μεθοδος αυτη ειναι μητερα των παντων,ειναι ο συνδιασμος ολων των μεθοδων που εχουν γραφτει μεχρι σημερα σε ενα συστημα.
    Ειμαι πολυ καλος γνωστης και εφαρμοστης της μεθοδου!!!
    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ !!!!
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΕΛΕΥΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ-ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.

    Η εφαρμογη της ενδικνυεται μονο για δυνατες ανθοφοριες και μελιτοφοριες οπως πορτοκαλι,ελατο πελοπ, τρυφιλι,πευκο ευβοια-χαλκιδικη, η εντατικες καλλιεργιες.
    Δεν εχω δοκιμασει ποτε σε θυμαρι οπου θα γινει φετος στην σαλαμινα απο ενα μικρο κοπαδι και αυτο, για τον λογο οτι θελω να χτισω ενα καινουργιο μελισσοκομιο στην Χιο αποκλειστικα για θυμαρι.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φωρη συγχωρεσε με αλλα η μεθοδος δεν ειναι ετσι οπως την περιγραφης,η παλια βασιλισσα δεν απομακρυνεται,και το διαφραγμα που αν θελουμε το χρεισημοποιουμε χρειαζεται συγκεκριμενη διαταξη πλαισιων στον πρωτο γονοθαλαμο,αν 8α χρισημοποιηθη (οχι περισσοτερα απο 8 πλαισια στο κατω γονοθαλαμο και τα 4 να ειναι αχτιστα.
    Η δευτερη βασιλισσα που πρεπει να ειναι οπωσδηποτε 1 ετων παραμενει επανω στο μελισσι και εκμεταλευομαστε την πληρη ωοτοκια της με τροφοδοτηση,γιατι δεν υπαρχει περιπτωση να σμηνουργιση απο την εβδομαδιαια αφεμαξη που της κανουμε.
    Ο χωρισμος δεν γινεται δυο εβδομαδες πριν την μελιτοφορια αλλα καρφι πανω στην μελιτοφορια για να παρεις το μελι, γιατι εχεις τις ηδη συλλεκτριες του επανω μελισσιου.
    Εδω ειναι η εμπειρια της μεθοδου το ποτε θα δωσεις τις συλεκτριες στο κατω το μελισσι για να αρχισει να δουλευει,και αυτο μπορει να στο δειξει μονο μια ζυγαρια.
    Στις παλλιες κυψελες τυπου DADANT 11 ΠΛΑΙΣΙΩΝ τις οποιες δουλευουν ακομα οι αγγλοι τα μελισσια τον χειμωνα τα ξεχειμωνιαζουν σε μια κυψελη με ενδιαμεσο στεγανο διαφραγμα,οταν αρχισει η ανοιξη το μελισσι χωριζεται στα δυο με την νεα μανα κατω και την παλια πανω, με στεγανο διαφραγμα ομως για την ελλαδα και οχι σιτα αερισνου η βασιλικο διαφραγμα γιατι στο πανω μελισσι μολις πιασει η ζεστη και το νεκταρ δεν ειναι σταθερο οπως συμβαινει παντα η πανω Q θα σου δωσει ενα φιλακι και θα σου πει αντε γεια.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την καλημερα μου ,την αγαπη μου ,τις ευχαριστιες μου σε ολους τους συν-Αδελφους!

    ΦΟΡΗ
    εχεις μια εβδομαδα να μου αποδειξεις οτι δεν ειναι λογια......εγω θα σε βοηθεισω και στην μεταφορα,επισης ΠΡΟΣΦΕΡΩ ενα μπουκαλακι βασιλικο πολτο καθημερηνα για 45 ημερες ,αλλαγη βασιλισσων,απο μια παραφυαδα με την παραδωση στην Χαλκιδικη.(λες να σε αδικω???)ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ.
    Απο σενα θελω εαν μπορεις,καθε Σαββατο,υπ'οψιν 34 χιλιομετρα λιγοτερα απο περυσι,εκεινη την φανταστικη ομελετα,εκεινα τα φοβερα ντολμαδακια,εκεινα τα λαιτ κοψιδια και λουκανικα που με ταιζες στο βουνο....

    ΑΝΘΙΜΕ
    σε περιμενουμε Μαιο και Ιουνιο....

    ΦΩΤΗ
    εισαι προσκεκλημενος εσυ και ολοι οι συν-Αδελφοι..

    ΜΙΧΑΛΗ
    επισης,σε ευχαριστω για τα γραφομενα σου.Στη Χιο περασα 4 θαυμασια χρονια,εχω και εκει αδελφους....(μερικες φορες η ιερη λεξη φιλος ειναι λιγο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και κατι ακομα επειδη η μεθοδος ειναι ξενοφερτη απο βορεια ευρωπη και μη δουλεμενη στην ελλαδα και γραμμενη απο αγγλο. Αυτος χρησιμοποιη την σιτα αερισμου για να διμηουργιση σε κρυο κλιμα ακομα για τα δεδομενα των βορειων χωρων,μια νεα παραφυαδα στο επανω μερος εκμεταλευομενος την θερμοκρασια του κατω σμηνους για να βοηθηση το πανω επειδη θα χασει μερος του πλυθισμου να μην κρυωση ο γονος.
    Δεν υπαρχει περιπτωση μετα της 15/5 αν εχεις βαλει σιτα η διαφραγμα αναμεσα σε 2 Q στην ελλαδα,διαλεξε και την μεθοδο demaree αν θελεις με 3 πατωματα..., η πανω Q να παραμεινη στην κυψελη της....,εγω βαζω στοιχημα οποιος θελει τα μελισσια μου.
    Η σιτα αερισμου μπορει να χρησιμοποιηθη πανω στο πλαισιο snelgrove αλλα να κλεινει οταν αρχισει την ωοτοκια της η δευτερη βασιλισσα.
    Τα δικα μου πλαισια που αν θελετε να σας αναρτησω φωτο δεν περιεχουν σιτα αερισμου η βασιλικο διαφραγμα.
    Αντε και εσκασα απο το γραψιμο κατι τελευταιο για οσους δεν εχουν συνειδητοποιηση κατι ακομα,
    ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΠΑΚΙ-ΠΑΤΟ ΕΧΩ ΔΥΟ Q !!! ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ Η ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙς ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΛΟΓΟ ΧΩΡΟΥ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ και αφηστε τα η βενζινη καιει πολυ σημερα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε ρωτήσω φίλε κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί θεωρείς ότι η πάνω βασίλισσα στην κυψέλη θα φύγει μέτα 15/5 αν υπάρχει σίτα ή βασιλικό διάφραγμα? Και γιατί δεν θα φύγει νωρίτερα?

      Διαγραφή
  11. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΤΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ.
    Κανε αυτο που ειναι καλυτερο για σενα και σε βολευει.
    ΜΗΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλο Πασχα Δημητρη
    Θα μιλησω εντελως φιλικα.... αν σε φιλοξενισω σπιτι μου,σε πια μεθοδο θα εισαι πιο ενεργητικος σαν ανθρωπος την επομενη ημερα ?
    Αν σε κοιμησω σε ενα κρεβατι η στον καναπε ?
    Αν θελετε να μιλαμε για μελισσοκομια να μιλαμε, Η αντιμετωπιση των πραγματων δεν εινα "κανε αυτο που σε βολευει", γιατι σε κατανταει επικυνδινο απεναντι σε επαγγελματιες συναδελφους !!!

    ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΥ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βαγγέλη δεν καταλαβαίνω τι λέτε αλλά δεν πειράζει.

    Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό Πάσχα κ καλή Ανάσταση με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. KAΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή