Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μεθοδος DEMAREE με καποιους χειρισμους,αναλογως αντικειμενικου σκοπου.

Μέθοδος DEMAREE με κάποιους χειρισμους,αναλογως αντικειμενικού σκοπού.


Σήμερα θα συνεχίσουμε ένα θέμα που έχει σχέση με τα θέματα που αναρτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Και Σήμερα ο αντικειμενικός σκοπός είναι η πρόληψη της σμηνουργιας,εαν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις βασίλισσες μας(κάποιος που δεν έχει δυνατότητα βασιλοτροφιας) ή επίσης να εκμεταλλευτεί βασιλικά κελιά για να κάνει παραφυάδες.

Βρισκόμαστε στην Άνοιξη όταν το μελίσσι μας έχει γόνο τα 6-7 πλαίσια και πληθυσμό 9-10 πλαίσια ,είναι η στιγμή που χρειάζεται το μελίσσι πάτωμα και από εδώ και πέρα εάν υπάρχουν οι προϋπόθεσης το μελίσσι ετοιμάζεται να σμηνουργησει,ειναι η εποχή που τρέχουμε(και όταν ο Μάρκος βάζει Φώτο αφεσμου,αν και συμφωνώ ότι δεν πρόκειται για σμηνουργία) ,ο μελισσοκόμος τρέχει....

Ο βασικός χειρισμός της Demaree είναι ,ερχόμαστε στο μελίσσι βρίσκουμε το πλαίσιο που γεννάει η βασιλισσα,αυτο το πλαίσιο με την βασίλισσα μένει κάτω είναι καλό εάν γνωρίζουμε τι βασίλισσα εχουμε,εαν είναι δυνατη,νεα να βάλουμε τα υπόλοιπα άχτιστα πλαίσια. Βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και όλα τα υπόλοιπα πάνω στο πατωμα.Ανοιγουμε είσοδο πάνω για τους κηφήνες και βάζουμε αρκετό σιρόπι(όταν χτίζουν βάζουμε σιρόπι για να μην χρησιμοποιούν νέκταρ) .Σε 6 ημέρες κάνουμε έλεγχο για βασιλικά κελια,με μεγάλη προσοχή ,εάν ένα μας μείνει θα έχουμε σε λίγες ημέρες σμηνουργια,σε 6-7 μέρες ξανά επιθεώρηση για κελια,τωρα εάν δούμε κανένα κελί που στην προηγούμενη επιθεώρηση μας ξεφυγε,ειμαστε σε κόκκινο συναγερμό το μελίσσι από στιγμή σε στιγμή θα σμηνουργησει.Αφηνουμε το μεγαλύτερο βασιλικό κελί ,αφαιρούμε τα υπόλοιπα και του παίρνουμε την βασίλισσα με μια παραφυαδα,την μεταφέρουμε σε απόσταση πάνω από 3 χιλιομετρα.Αυτο γίνεται όταν δούμε κελιά μεγαλα,κελια σφραγισμένα που μας ξέφυγαν στην προηγούμενη επιθεωρηση,εαν δούμε ανοιχτά κελιά 6-7 ημερών τα χαλάμε και το μελίσσι του περνάει η τάση της σμηνουργίας. Αυτός είναι ο βασικός χειρισμός της Demaree.Τώρα μπορεί να πει κάποιος δεν μπορώ αντί άχτιστα κεριά να βάλω χτισμενα??Και βέβαια μπορείς αλλά είμαστε σε περίοδο που οι αδένες εκκρίνουν κερί και είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τα μαύρα κερια,ειναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε εμείς το κερί και να μην το πετάξουν οι μελισσες,να τους βάλουμε εμείς δουλεία γιατί εάν έχουν τις προϋπόθεσης θα σμηνουργησουν. Αυτός ο χειρισμός χρησιμοποιείται για μελίσσι ενός πατωματος,εαν έχουμε διώροφο μελίσσι πάλι η βασίλισσα κατω,βασιλικο διάφραγμα άνοιγμα εισόδου, μοιράζεται ο γόνος ,πληθυσμος,τροφες ,σε 2 και 3 πατωμα,στο δεύτερο εάν είναι δυνατόν ανοιχτό γονο,κλειστο γόνο στο 3 πάτωμα. Εδώ πάλι εάν θέλουμε βασίλισσα στο 3 βάζουμε προνύμφη μέχρι 24 ωρών και διπλό βασιλικό διάφραγμα μην ξεχνάμε είσοδο για τους κηφήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ θέλω οι φίλοι αναγνώστες πριν βγάλουν κάποιο συμπερασμα,ή κάποια απορία να μελετήσουν και τις δυο παραπάνω αναρτήσεις και να έχουν στο μυαλό τους την κάθε κινηση,τον κάθε χειρισμό τον κάνουμε αναλόγως τι αντικειμενικό σκοπό έχουμε.

Και πάλι με χαρά να συμπληρωσετε,να κάνουμε διαλογο,να συζητήσουμε ότι δεν είναι κατανοητό.

Στην επόμενη ανάρτηση θα πούμε για καθαρή γονοφωλια και έτσι θα ολοκληρώσουμε τους πιο βασικούς αναγκαίους χειρισμους,αυτους από τους οποίους ο μελισσοκόμος θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του μελισσιού για να έχει ...το κάτι άλλο. Θέλω επίσης να μελετήσουμε μια εργασία που έκανε ο Σπύρος ο Σκαφέας και την ανέπτυξε στην Αpimondia στην Γαλλία και στην Αθηνά στο συνέδριο και την έχει αναρτήσει ο Άνθιμος στο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πελλας,αφορα μεθόδους εντατικής εκμεταλευσης,παραγωγης. Καλή μελέτη και επιτυχία!