Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μεθοδος Περιορισμου της Σμηνουργιας,δημιουργια νεας βασιλισσας-κυψελη 2 βασιλισσων!

.Συνεχίζουμε σήμερα την ομορφιά της "μάχιμης" μελισσοκομιας,την μελισσοκομία που το μελίσσι δεν αφήνεται να λειτουργεί όπως θελει,αλλα με τις παρεμβάσεις-χειρισμούς του μελισσοκόμου γίνονται πληρως,αξιοποιουνται πλήρως οι δυνάμεις ,οι δυνατότητες του μελισσιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερες αποδώσεις...(κάποιος επιστήμονας μελισσοκόμος μου είχε πει" ένα μελίσσι είναι ένα στρέμμα χωραφι,εαν βάλεις σιτάρι δεν έχεις ούτε κουραση,αλλα θα πάρεις αποδώσεις σιταριού. Εάν βάλεις θερμοκηπιο,τωρα έχουμε και τις υδατοκαλιεργειες,εχει κοπο αλλά έχει αποδώσεις θερμοκηπιου,ετσι είναι και η "μάχιμη" μελισσοκομία).


Οι πήγες μας πάντοτε είναι η φοβερή ομάδα του Α.Π.Θ του καθηγητού κ. Θρασυβούλου και η χαρά που γευόμασταν με τον Θάνο εφαρμόζοντας!

Ξεκινάμε λοιπον,βρησκομαστε αρχές της ανοιξης,οταν το μελίσσι είναι έτοιμο να δεχθεί πατωμα,9-10 πλαίσια και ο γόνος τα 6-7 πλαίσια. ΠΡΟΣΟΧΗ βρισκόμαστε σε δυναμικότητα μελισσιού που αρχίζει "να σκέφτεται" να σμηνουργισει (σήμερα θα πούμε τι θα κάνουν οι φίλοι μας που δεν έχουν τις προϋπόθεσης για βασιλοτροφια,ενω χρειάζονται βασιλισσες,δυνατα μελισσια,ή και παραφυαδες,αυριο θα πούμε την μέθοδο DEMAREE , που έχουν όλα περίπου τον ίδιο σκοπό και στόχο) και ερχόμαστε στο μελίσσι που προαναφέραμε.

Το μελίσσι χωρίζεται στα δυο με αερισμό (καπάκι μεταφοράς ή ένα κόντρα πλακέ με άνοιγμα στο μέσον 15 επί 15 εκατοστά(δεν παίζει ρόλο) με μια σιτα,να έχουμε την φερομονη αλλά να μην περνούν οι μελισσες.Εαν δεν έχουμε τέτοιο καλύτερα να κάνουμε γιατί θα αναγκαστούμε να βάλουμε ένα εσωτερικό καπάκι και μετά δυο ημέρες που θα το βγάλουμε για να γίνει η επόμενη κίνηση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ εφημερίδα. Η βασίλισσα και ο γόνος μεταφέρονται στο επάνω οροφο,στον οποίο δημιουργείται μια δεύτερη είσοδος( φοβερή δουλεία ο Θεοδόσης και ο Μάρκος ) τους γνωρίζουν όλοι. Στο κάτω πατωμα,που το μελίσσι είναι ορφανο,αφηνεται ένα πλαίσιο γόνου με προνύμφες ηλικίας 1-2 ημερών(αυτή που βλέπει το καλό ματι,εγω θέλω γυαλιά....και μεγ.φακο) επίσης ένα μέλι και μια γύρη για ζεστή και τροφες,συροπι,γυρεοπιτα ΠΑΝΤΟΤΕ .Την τρίτη ημέρα ο αερισμός το καπάκι που λέγαμε αντικαθίσταται με διπλό βασιλικό διάφραγμα και παρεμβάλλεται μισό πάτωμα ή εάν δεν έχουμε κανονικό πατωμα,ηδη έχουμε κάτω βασιλικά κελια,το μελίσσι δουλεύει κανονικα,η επάνω είσοδος δεν την πειράζουμε και το μελίσσι ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 20-25 ημέρες να εκκολαφτεί η νέα του βασίλισσα και να αρχίσει να γεννά. Από αυτή την στιγμή έχουμε 2 βασίλισσες να γεννούν άρα πολύ πληθυσμο,δεν είχαμε σμηνουργια,αποκτησαμε την νέα μας βασιλισσα.Την παλαιά εάν είναι καλή την κρατάμε ,δημιουργούμε μια νέα παραφυάδα. Η παλαιά βασίλισσα θα απομακρυνθεί δυο εβδομάδες πριν την ανθοφορία στόχο. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πάμε για μέλι με δυο βασιλισσες,θελουμε 15 ημέρες πριν λιγότερο γόνο περισσότερες συλλέκτριες για να πάρουμε μέλι!

Εύκολη μέθοδος για μεγάλα μελισσια,διμιουργια-αντικατασταση βασιλισσων,καλες παραγωγές μελιού! ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ. Αύριο θα πούμε την μέθοδο Demaree που όλα αυτά είναι όπως είπαμε για τον ίδιο σκοπο.Καλη επιτυχία και εφαρμογή.....