Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κυψέλη ΑΡΓΩ - Η κιβωτός των μελισσών - Επαναστατική - Επαγγελματική Διαχείριση Μελισσοσμηνών !

Οι γεωπόνοι - μελισσοκόμοι Βαλάντης Πανταζής και Θανάσης Μπίκος με αρκετές δεκαετίες πετυχημένης σταδιοδρομίας στην μελισσοκομία,έτσι αποκαλούν και τεκμηριώνουν σχετικά με την κυψέλη Αργώ.
Το βιβλίο τους πολύ αναλυτικά,αλλά και η πρακτική τους επιβεβαιώνει τον τίτλο του .Δεν είναι υπερβολή, ο τίτλος, επαναστατική-επαγγελματική διαχείριση μελισσοσμηνών.....

Η αιτία της έμπνευσης για την δημιουργία της κυψέλης Αργώ ήταν ένας άλλος "πατριάρχης" της μελισσοκομίας. Τον χειμώνα του 1995-96,ο Σταμάτης Σίνης είχε στο μελισσοκομείο του κάποιες παραφυάδες σε κυψέλες πέντε πλαισίων, η εμπειρία του έλεγε ότι  λόγω του συγκεκριμένου πληθυσμού ήταν καταδικασμένες. Τι έκανε λοιπόν? Σήκωσε τις κυψέλες όρθιες,σκεπτόμενος ότι αυτά τα μελίσσια έχουν την μισή κυψέλη να ζεστάνουν. Τα μελίσσια του όχι μόνον πέρασαν τον χειμώνα με επιτυχία,αλλά είχαν και μεγάλη ανάπτυξη την άνοιξη συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Το είπε στους άλλους "πατριάρχες" και γεννήθηκε η Αργώ.......

Στην κυψέλη Αργώ έχουμε 4 κυψέλες των 5 πλαισίων με τα πλαίσια όρθια,έτσι έχουμε αντί 4 πλευρές  να είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες , 2 πλευρές. Επίσης αντί το μελίσσι να θέλει να ζεστάνει μία κυψέλη μήκους 43 cm έχει ακριβώς το μισό επειδή είναι όρθιο το πλαίσιο.

Η κατάλληλη εποχή για την χρησιμοποίηση της κυψέλης Αργώ είναι νωρίς το φθινόπωρο να αναπτυχθούν τα μελίσσια, να είναι γεμάτα 5 πλαίσια τον χειμώνα.Αυτά τα μελίσσια έχουν λόγω των πλεονεκτημάτων που είπαμε την άνοιξη , μεγαλύτερη ανάπτυξη.......

Εγώ ξεκίνησα να κατασκευάσω δύο κυψέλες,όπως γνωρίζετε η χαρά της δημιουργίας είναι μεγάλη!
Έναν άνθρωπο που συμβουλεύομαι πάντοτε είναι ένας αδελφικός φίλος,γεωπόνος,μελισσοκόμος, ο Άνθιμος Σιγκούδης, beeclubpellas.blogspot.com Ο αγαπητός Άνθιμος έχει κάνει ανάρτηση στο blog ,πέρυσι την περίοδο της νεκταροέκρισης ,αφαίρεσε τις δύο βασίλισσες και με τις άλλες δύο βασίλισσες,συνεργαζόμενες και με τους κατάλληλους χειρισμούς πήρε ένα πάτωμα μέλι,χωρίς να μετακινηθεί.
Οι κυψέλες με τις παραφυάδες μετακινήθηκαν από απόσταση περιμετρικά της Αργώ και την επόμενη ημέρα εγκαταστάθηκαν τα πλαίσια όρθια στην κυψέλη Αργώ......
Επίσης ένα όμορφο βίντεο υπάρχει στο  kkokinos.blogspot.com, ο φίλος Κώστας έχει ειδικότητα στις κατασκευές!    

Οι διαστάσεις και τα υλικά που χρησιμοποίησα.
       α. κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 1 cm
       β. δοκάρι 4*4,5    (ενώ ζήτησα όπως έλεγε ο Κώστας 3,5*4,5) αυτό που μου έδωσαν ήταν 4*4,5 προσοχή γιατί αλλάζουν όλα μετά.

Θέλουμε 2 τελάρα εξωτερικών διαστάσεων  51*39 cm ,προσοχή εξωτερικών διαστάσεων.
       Για κάθε τελάρο θα χρειαστούμε 3 δοκάρια 43 cm ( 2 άκρες και ένα μέση για τον σταυρό ),επίσης 2 δοκάρια 13,7 cm για τα μικρά μέρη του σταυρού. Εάν τώρα αυτά τα προσθέσετε μαζί με τα 4 cm του πάχους  από το δοκάρι πρέπει να έχουμε άθροισμα  51*39 cm. Επίσης χρειαζόμαστε για κάθε 1/4 της Αργω,για κάθε τελάρο 2 τεμάχια 19cm ,εγώ έβαλα 1*1 ,αυτά θα είναι για οδηγοί-να στέκεται το κάθε πλαίσιο.

Πάμε τώρα στα κόντρα πλακέ.
        α. 51*51 για το κεντρικό εσωτερικό
        β 51 * 18,9  τεμάχια 2 είναι τα εσωτερικά του σταυρού
        γ.51*61 τεμάχια 2 για τα μόνιμα ,τις άλλες 2 πλευρές
        δ. 57*41,5 τεμάχια 2 ,τα οποία στο 41,5 θα κοπεί στην μέση θα είναι οι πόρτες των 4 κυψελιδίων της Αργώ .
Σε κάθε πλευρά άνοιξα με τρυπάνι εισόδους και έβαλα σανίδα πτήσεως.

Αυτό που δεν βλέπετε είναι το εσωτερικό καπάκι,θα το δείτε στο ωραίο βίντεο του φίλου Κώστα, kkokinos.blogspot.com. όπως γνωρίζετε μια από τις ομορφιές της μελισσοκομίας είναι η συνεργασία!

Καλή επιτυχία και είμαστε εδώ ό,τι χρειαστείτε.......