Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Κυψελη 2 βασιλισσων και οχι μονο

οταν ξεκινησαμε τα σεμηναρια μελισσοκομιας στο Α.Π.Θ και ακουσαμε απο τον καθηγητη κ. Ανδρεα Θρασυβουλου οτι μπορουν να συνυπαρξουν 2 και περισσοτερες βασιλισσες ομολογω οτι ενθουσιαστηκα(βεβαια απαιτουνται ιδικοι χειρισμοι,ο αντικειμενικος σκοπος ειναι η διμιουργεια μιας δυνατης κυψελης 30-40 ημερες πριν την ανθοφορια στοχο) τον ενθουσιασμο μου τον μετεφερα στον Θανο(εκεινος παντα μου ειχε εμπιστοσυνη) ,τον μετεφερα σε αλλους καλους μελισσοκομους,εκεινοι με απετρεπαν,μας ελεγαν διαφορα,συμμαχο μας ειχαμε τον αγαπητο καθηγητη κ. Θρασυβουλου,επισης ολα τα βιβλια φοβερων επιστημονων,αειμνηστου Νικολαιδη,Θαναση Μπικου,Λιακου καθως και ξενων επιφανων,επιχειριματιων μελισσοκομων.Ξεκινησαμε λοιπον με τον Θανο καναμε πολλες κυψελες με 2 βασιλισσες ολοκληρη την χρονια πηγαν θαυμασια,πριν 15 ημερες περιπου ξεκινησαμε την προετοιμασια για τον χειμωνα και χωρισαμε την καθε βασιλισσα με το σμηνος της,αφησαμε μια κυψελη να ξεχειμωνιασει με δυο βασιλισσες,στην τελευταια επιθεωρηση στις 20 Νοεμβριου ειπαμε με τον Θανο να την αφησουμε ετσι να δουμε πως θα παει....θα σας ενημερωσουμε,υπαρχει περιπτωση οταν σταματησει τον γονο η κατω βασιλισσα τον Δεκεμβριο να την αφησουν και να μεταφερθει ολος ο πληθυσμος στο ζεστο πανω πατωμα,θα δουμε...εμεις παντως και το κατω πατωμα αν και εχει ο,τι μελι και γυρη μαζεψε ειναι πληρες,εμεις του βαλαμε και τροφες,κηροπανο και με τις ευχες σας καλο χειμωνα!!!!

9 σχόλια:

  1. Για δώσε μας περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα....Τις χωρίζει δηλαδή διπλό διάφραγμα βασίλισσας και το 1/2 πάτωμα ?? Οι πάνω βασίλισσες έγιναν με τεχνητή ορφάνια ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευαγγελε ωραια.Κανε καμια βασιλισσα και για μενα γιατι δεν το βλεπω να τα καταφερνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευάγγελε δώσε μας λεπτομέρειες.
    Χρόνο,τόπο,τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοι μου φιλοι,Κωστα,Φορη,Ανεστη,συγνωμη για την καθυστερηση να σας απαντησω.Κωστα πολυ καλα οπως λες τις χωριζει μισο πατωμα για να εχουν μεγαλυτερη αποσταση και δυο βασιλικα διαφραγματα για να μην μπορει η μια να φτανει να κεντρισει την αλλη βασιλισσα.Με το μισο πατωμα επειδη μεγαλωνει η αποσταση δεν υπαρχει κανενα προβλημα,μεχρι σημερα πανε μια χαρα.Σε κυψελες που δεν ηταν και οι δυο βασιλισσες καλες,η μια ηταν νεα,η αλλη 2 χρονων και η αποσταση ηταν ταμπλο 1 εκατοστο παχος και διπλο βασιλικο διαφραγμα ενω μεχρι τελη Σεπτεμβριου συνυπηρχαν στη συνεχεια οι μελισσες εκοψαν την παλια χωρις να νιωσουν ορφανεια και να την αντικαταστησουν,μεταφερθηκαν στην βασιλευομενη κυψελη.Οι βασιλισσες Κωστα εγιναν με βασιλοτροφια,μπορουν ομως να γινουν και κατα την εφαρμογη της Demaree για την προλυψη της σμηνουργιας(αναλυτικα αναφερει ο κ.Θρασυβουλου)στο βιβλιο του σελ.174-176 εαν θυμαμαι καλα οταν μελετουσα το βιβλιο του αυτες τις σελιδες τις εγραψα στο μυαλο μου)εαν δεν το εχεις με χαρα να στα μεταφερω,επισης και με ορφανεια οπως λες,να μου πεις να σου μεταφερω αναλυτικα τις ενεργειες.

    Αγαπητε Φορη,στην μελισσοκομικη οικογενεια και ειδικα στους μελισσομπλοκαδες ξερεις πολυ καλα οτι υπαρχουν ιδιαιτεροι δεσμοι,αλλος χαριζει ηλεκτρικες συσκευες για την βαρροα,αλλος μας καλει οταν βραζει τσιπουρα και μας χαριζει "δικαιωματα"οπως λες,εμεις αδελφε μου με τον Θανο τοσο ακριβοι ειμαστε? εσεις θα ευχεσθε να ειμαστε καλα εμεις και τα μελισσια μας και εμεις λογω περισευματος χρονου θα σας χαριζουμε βασιλισσες.....οι παραγγελιες να γινουν νωρις μεχρι μεσα Απριλιου.

    Αγαπητε Ανεστη,εαν εχεις περισευμα χρονου να διαβασεις ενα φοβερο βιβλιο του Θαναση του Μπικου "μαννα δεν ειναι μονο μια",εαν λογω δουλειας δεν εχεις χρονο να μου πεις να σας τα μεταφερω αναλυτικα(και θα τα μεταφερω μεσα στον χειμωνα)να τα διαβασουν οποιοι θελουν,μια Κυριακη νωρις πριν ξεκινησουμε τον βασιλικο πολτο,ερχομαστε στο Γονιμο για καφε και επιδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαγγέλη
    τι είναι περίσευμα χρόνου?
    Το βιβλίο το έχω εδώ και 3 χρόνια χωρίς να διαβάσω,ούτε μια σελίδα του.
    Σ'ευχαριστώ,τα λέμε στον Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο επάνω πάτωμα δεν βλέπω να έχεις αφήσει είσοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι κηφήνες που θα κάνει ξ επάνω βασίλισσα δεν θα μπορούν να βγουν έξω και θα πεθάνουν, και δεύτερον το μελίσσι ταλαιπωρείται. Πρόσεξέτο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάνα δεν είναι μόνο μία,-σελ.17-μέθοδος Νικολαϊδη.
    Όταν κάνουμε συνένωση δυο μελισσιών για να δημιουργήσουμε ένα μελίσσι με δυο βασίλισσες δεν νομίζω ότι αναφέρεται η χρήση διπλού βασιλικού διαφράγματος.
    Από ότι κατάλαβα είναι, ότι ανάμεσα στους δυο θαλάμους με γόνο,(με ιδιαίτερη είσοδο και βασίλισσα έκαστος) τοποθετούμε ένα μελιτοθάλαμο.
    Για τις πρώτες δυο μέρες μέχρι τα μελίσσια να συνηθίσουν τις μυρωδιές τους, ανάμεσα στον μελιτοθάλαμο και στο πάνω μελίσσι βάζουμε ένα τελάρο μεταφοράς με διπλό πλέγμα.
    Μετά το διήμερο αντικαθιστούμε το τελάρο μεταφοράς με μονό βασιλικό διάφραγμα.
    Κατά την συνένωση, αναφέρει, ότι είναι καλό να τα ψεκάσουμε με αρωματισμένο σιρόπι.
    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι μόνο οι μέλισσες που εξοικειώνονται με τις μυρωδιές αλλά και οι βασίλισσες.

    Δεν το δοκίμασα και ίσως να έχω καταλάβει λάθος,
    Αλλά από κάτι σκόρπιες πληροφορίες από το διαδίκτυο με κάνουν να πιστεύω ότι είναι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παναγιωτη και Δημητρη σας ευχαριστω για τα γραφομενα σας,
    Παναγιωτη επειδη η κατω φωλια εχει εμπρος εισοδο,η πανω εχει απο πισω(πανω αεραγωγος).

    Δημητρη ειναι πολυ ωραια ο,τι γραφεις,ο Νικολαιδης ειναι πραγματικα φοβερος και αξεχαστος.
    Η κυψελη 2 ή και παραπανω βασιλισσες δεν τις ενωνω αλλα τις δημιουργω ή με την μεθοδο demaree, ή με εισαγωγη βασιλικων κελιων αφου εχουν προηγηθει οι χειρισμοι που λες,τα διπλα βασιλικα διαφραγματα ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ διαφορετικα οι βασιλισσες θα κεντριση η μια την αλλη.Σκοπος ειναι να συνηπαρξουν 2ή3 βασιλισσες για ενα χρονικο διαστημα και τις 30-40 ημερες πριν την ανθοφορια στοχο να μεινει μια βασιλισσα ωστε ελατωση γεννας και περισσοτερες συλεκτριες,περισσοτερο μελι,κυψελη με πολυ στρατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολλη ενδιαφερον αναρτηση,ευχομαι να τα πουμε στο μελλον γιατι ειμαι και καινουριος μελισσοκομος και χρειαζομαι τις εμπειριες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή