Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μεθοδος DEMAREE με καποιους χειρισμους,αναλογως αντικειμενικου σκοπου.

Μέθοδος DEMAREE με κάποιους χειρισμους,αναλογως αντικειμενικού σκοπού.


Σήμερα θα συνεχίσουμε ένα θέμα που έχει σχέση με τα θέματα που αναρτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Και Σήμερα ο αντικειμενικός σκοπός είναι η πρόληψη της σμηνουργιας,εαν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις βασίλισσες μας(κάποιος που δεν έχει δυνατότητα βασιλοτροφιας) ή επίσης να εκμεταλλευτεί βασιλικά κελιά για να κάνει παραφυάδες.

Βρισκόμαστε στην Άνοιξη όταν το μελίσσι μας έχει γόνο τα 6-7 πλαίσια και πληθυσμό 9-10 πλαίσια ,είναι η στιγμή που χρειάζεται το μελίσσι πάτωμα και από εδώ και πέρα εάν υπάρχουν οι προϋπόθεσης το μελίσσι ετοιμάζεται να σμηνουργησει,ειναι η εποχή που τρέχουμε(και όταν ο Μάρκος βάζει Φώτο αφεσμου,αν και συμφωνώ ότι δεν πρόκειται για σμηνουργία) ,ο μελισσοκόμος τρέχει....

Ο βασικός χειρισμός της Demaree είναι ,ερχόμαστε στο μελίσσι βρίσκουμε το πλαίσιο που γεννάει η βασιλισσα,αυτο το πλαίσιο με την βασίλισσα μένει κάτω είναι καλό εάν γνωρίζουμε τι βασίλισσα εχουμε,εαν είναι δυνατη,νεα να βάλουμε τα υπόλοιπα άχτιστα πλαίσια. Βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και όλα τα υπόλοιπα πάνω στο πατωμα.Ανοιγουμε είσοδο πάνω για τους κηφήνες και βάζουμε αρκετό σιρόπι(όταν χτίζουν βάζουμε σιρόπι για να μην χρησιμοποιούν νέκταρ) .Σε 6 ημέρες κάνουμε έλεγχο για βασιλικά κελια,με μεγάλη προσοχή ,εάν ένα μας μείνει θα έχουμε σε λίγες ημέρες σμηνουργια,σε 6-7 μέρες ξανά επιθεώρηση για κελια,τωρα εάν δούμε κανένα κελί που στην προηγούμενη επιθεώρηση μας ξεφυγε,ειμαστε σε κόκκινο συναγερμό το μελίσσι από στιγμή σε στιγμή θα σμηνουργησει.Αφηνουμε το μεγαλύτερο βασιλικό κελί ,αφαιρούμε τα υπόλοιπα και του παίρνουμε την βασίλισσα με μια παραφυαδα,την μεταφέρουμε σε απόσταση πάνω από 3 χιλιομετρα.Αυτο γίνεται όταν δούμε κελιά μεγαλα,κελια σφραγισμένα που μας ξέφυγαν στην προηγούμενη επιθεωρηση,εαν δούμε ανοιχτά κελιά 6-7 ημερών τα χαλάμε και το μελίσσι του περνάει η τάση της σμηνουργίας. Αυτός είναι ο βασικός χειρισμός της Demaree.Τώρα μπορεί να πει κάποιος δεν μπορώ αντί άχτιστα κεριά να βάλω χτισμενα??Και βέβαια μπορείς αλλά είμαστε σε περίοδο που οι αδένες εκκρίνουν κερί και είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τα μαύρα κερια,ειναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε εμείς το κερί και να μην το πετάξουν οι μελισσες,να τους βάλουμε εμείς δουλεία γιατί εάν έχουν τις προϋπόθεσης θα σμηνουργησουν. Αυτός ο χειρισμός χρησιμοποιείται για μελίσσι ενός πατωματος,εαν έχουμε διώροφο μελίσσι πάλι η βασίλισσα κατω,βασιλικο διάφραγμα άνοιγμα εισόδου, μοιράζεται ο γόνος ,πληθυσμος,τροφες ,σε 2 και 3 πατωμα,στο δεύτερο εάν είναι δυνατόν ανοιχτό γονο,κλειστο γόνο στο 3 πάτωμα. Εδώ πάλι εάν θέλουμε βασίλισσα στο 3 βάζουμε προνύμφη μέχρι 24 ωρών και διπλό βασιλικό διάφραγμα μην ξεχνάμε είσοδο για τους κηφήνες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ θέλω οι φίλοι αναγνώστες πριν βγάλουν κάποιο συμπερασμα,ή κάποια απορία να μελετήσουν και τις δυο παραπάνω αναρτήσεις και να έχουν στο μυαλό τους την κάθε κινηση,τον κάθε χειρισμό τον κάνουμε αναλόγως τι αντικειμενικό σκοπό έχουμε.

Και πάλι με χαρά να συμπληρωσετε,να κάνουμε διαλογο,να συζητήσουμε ότι δεν είναι κατανοητό.

Στην επόμενη ανάρτηση θα πούμε για καθαρή γονοφωλια και έτσι θα ολοκληρώσουμε τους πιο βασικούς αναγκαίους χειρισμους,αυτους από τους οποίους ο μελισσοκόμος θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του μελισσιού για να έχει ...το κάτι άλλο. Θέλω επίσης να μελετήσουμε μια εργασία που έκανε ο Σπύρος ο Σκαφέας και την ανέπτυξε στην Αpimondia στην Γαλλία και στην Αθηνά στο συνέδριο και την έχει αναρτήσει ο Άνθιμος στο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πελλας,αφορα μεθόδους εντατικής εκμεταλευσης,παραγωγης. Καλή μελέτη και επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Γεια σου Ευαγγελε προφεσορα,εξακολουθεις να γραφεις κινεζικα,δεν πηρα χαμπαρι τιποτα.Στη συναντηση εμεις που κανουμε διαιτα θα ασχοληθουμε με τη βασσιλοτροφια και θα αφησουμε τους αλλους να φανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φορη είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως !!!!!!χαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω αν μου επιτρέπεις τρεις λεπτομέρειες:
    1. το γόνο που ανεβάζουμε πάνω από το διάφραγμα τον τοποθετούμε ακριβώς πάνω από τον ανοιχτό που αφήσαμε κατω με τη βασίλισσα, ώστε να μη χάσει το σμήνος τη συνεκτικότητα του. Κατα προτήμιση τα μαζεύουμε προς την μία πλευρά της κυψέλης,
    2. για το χτίσιμο των κεριών μετά από ενα-δυο ταΐσματα με σιρόπι είναι προτιμότερο να βάλουμε ζαχαροζύμαρο. Το ζαχαροζύμαρο λόγο του ότι για να αποθηκευτεί χρειάζεται διπλή τροφάλαξη,και δίνει την αίσθηση αφθονίας στο μελίσσι και έτσι αυτό χτίζει περισσότερο για να δημιουργήσει αποθήκη για την άφθονη τροφή.(ακόμη καλύτερα είναι στην περίπτωση που το πάτωμα αριθμεί μέχρι5 πλαίσια, να τοποθετηθεί πάνω στο διάφραγμα στο κενό που δημιουργείται δίπλα από τα τελάρα γόνου που ανεβάσαμε στο πάτωμα.)
    3. Ανάλογα με την ηλικιά της βασίλισας, την επιθυμία για σμηνουργία, την περιοχή του μελισσοκομίου και το πόσο θέλουμε να ανακόψουμε την αύξηση του, ίσως πρέπει να αφήσουμε στον εμβρυοθάλαμο μαζί με τη μάνα 2 ή και 3 ανοιχτούς γόνους, αυτό βέβαια για τον κάθε ένα θα βρεθεί μέσα από πειρασματισμούς και με την πείρα, ανάλογα με την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την καλημερα μου σε ολα τα παιδια,επισης τις ευχαριστιες μου που με τιματε!

    Περικλη ,(δεν τιθεται θεμα εαν σου επιτρεπω,αλλα εισαι υποχρεωμενος να συμπληρωσεις),εκτος του οτι συμφωνω απολυτα μαζι σου,σε ευχαριστω παρα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω φιλοι μου θα επιμινω μονο σε ενα κομματι της μεθοδου αλλα και γενικα σε οτι αλλο θελουμε να εφαρμοσουμε.... Απαγορευω στον ευατο μου να σπαει την γονοφωλια με τον εκαστοτε Α.Γ στα δυο.
    Η βασιλισσα θεωρω οτι πρεπει να μενει ατοφια με τον ανοιχτο γονο της.
    Το πεδιο φερομονης μιας βασιλισσας ειναι καθαρα για της παραμανες και οχι για τις συλεκτριες.
    Ισως με παρξηγησετε για αυτο που λεω,ειναι θεμα που σηκωνη μεγαλη συζητηση.
    Αλλα θα σας παροτρινα να διαβασετε ενα αθρο στο
    http://amateur-apis.blogspot.com/ που αναφερετε στην σμηνουργια.
    Τα κοριτσακια μας, μας την εχουν στημένη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το βασιλικό διάφραγμα για πόσο καιρό το αφήνουμε?

    Σαράντα ημέρες είναι πολλές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή