Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ενεργοί Μικροοργανισμοί- Effective Microorganisms.

Ομολογώ ότι την λέξη την άκουσα για πρώτη φορά από έναν αγαπητό φίλο τον Βαλάντη που εδώ και καιρό είναι σπουδαστής περί βιολογικής καλλιέργειας.
Ξεκίνησα να ψάχνω σε Ελληνικά και ξένα site,εντυπωσιάστηκα.Είδα ότι πριν 30 χρόνια  ο καθηγητής Teruo Higa από το πανεπιστήμιο της Okinawas στην Ιαπωνία ξεκίνησε.Πριν 20 χρόνια ήρθε στην Ευρώπη κάπου 10 χρόνια στην Ελλάδα και πριν λίγες ημέρες στην Πιερία.......

ΕΜ είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων Ενεργοί Μικροοργανισμοί .Είναι μία σύνθετη καλλιέργεια από χρήσιμους φυσικούς μικροοργανισμούς,οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή τροφίμων.Τα ΕΜ αποτελούνται κυρίως από μικροοργανισμούς των παρακάτω τριών ειδών.

Μαγιά, προκαλεί ζύμωση οργανικών υλικών και παράγει βιταμίνες και αμινοξέα.Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού,ζύθου και κρασιού.  

Βακτήρια γαλακτικού οξέος,προκαλούν ζύμωση οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα,τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων ιών.Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών(τουρσί )

Βακτήρια φωτοσύνθεσης,αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ ,βοηθώντας στην διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς και επιτρέποντας σε όλους να συνυπάρχουν και να αντιδρούν μεταξύ τους.

Όταν αυτοί οι ΕΜ έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό,αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες,όπως βιταμίνες,οργανικά οξέα,χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

Οι ΕΜ δεν είναι λίπασμα,αντιβιοτικό,απολυμαντικό,ιατρικό,γενετικά τροποποιημένο υλικό,ούτε παθογένειες. Κατασκευάζεται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες.

Οι ΕΜ χρησιμοποιούνται στην γεωργία,μελισσοκομία,κτηνοτροφία,διαχείριση απορριμάτων,επεξεργασία ύδατος,χρήσεις στο σπίτι.

Στην Κατερίνη μας μετέφερε τις γνώσεις της και τα προϊόντα ένας νέος,δραστήριος άνθρωπος η Κερασιά Παπούλια τηλ.6972190976, energimikroorganismi.blogspot.com.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Εκάβη στις 1800 καθηγητής από το ΑΠΘ θα έρθει να κάνει διάλεξη με θέμα ΕΜ και να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο.

5 σχόλια:

  1. Δηλαδή θα φάμε ακομα καλύτερο μέλι;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθηγητά μου καλημέρα,έχουμε όνειρα,φιλοδοξίες.....πρώτα ο Θεός εάν δεν φτάσουμε εκεί που θέλω δεν θα ησυχάσω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευαγγελε σε παλια αναρτηση εργαψα, μετα απο μηνυμα,για τους μικροοργανισμους και τα σχολια ηταν πολλα.
    Καλο θα ηταν παντα να εχουμε ανοιχτο μυαλο διοτι τα φαρμακα μεχρι τωρα τα εχουμε δει τι ζημια κανουν.δες εδω http://meli-lithaion.blogspot.com/2011/02/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευάγγελε καλημέρα. Εγώ δεν μπορώ να σου πώ τίποτα για τους ΕΜ. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν το γνωρίζω. Όμως θα ήθελα να σου πώ ένα μπράβο για το γεγονός ότι ψάχνεις, ερευνάς, έχεις όνειρα και φιλοδοξίες. Αγαπάς πολύ αυτο που κάνεις γιαυτό και ειμαι βέβαιος ότι θα πετύχεις τους στόχους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Ευάγγελε.
    Μόλις μου έδωσες και εμένα ενα δυνατό ερέθυσμα για εξερεύνηση πάνω στους ΕΜ
    Να είσαι καλά
    την καλημέρα μου
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή